Teroristi (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Teroristi (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Šef britanske obavještajne službe MI6 Alex Younger vjeruje kako je terorizam prijetnja koja će trajati dugi niz godina, kao nuspojava 'duboko ukorijenjenih globalnih trendova' poput informacijske revolucije i globalizacije, pa čak i ako Islamska država izgubi teritorij koji je okupirala.


Govoreći na konferenciji na sveučilištu George Washington u Washingtonu Alex Younger je naglasio da se sigurnosni izazovi koje su postavili radikalni islamisti 'neće lako smanjiti'.

'Nažalost ovo je trajna tema koja će sigurno biti s nama za vrijeme našeg radnog vijeka', rekao je šef britanskih obavještajaca.

Osim globalizacije i informacijske revolucije, koje su omogućile 'putovanje' ekstremističkih ideja, ekonomski i demografski čimbenici također sektaški dijele Bliski istok i služe kao temelj za teror koji se ne može iskorijeniti preko noći, rekao je Younger.

'Iako je poželjno u cijelosti ukloniti teritorij Islamske države, kada se to i dogodi i dalje ćete imati otpornu prijetnju i u 'našem' svijetu'. To zahtijeva strpljenje i dugoročno partnerstvo u borbi protiv terorizma', kazao je.

Iako je još dug put do toga da međunarodna zajednica riješiti problem terorizma, razmjena obavještajnih podataka i pojačana suradnja između službi sigurnosti iz različitih 'čini dobar posao kako bi se ublažilo prijetnju'.

Da bi se uspješno nosili s porastom terorizma u razdoblju kada je jednostavan pristup svim vrstama informacija putem interneta MI6 će zaposliti dodatnih 1.000 ljudi do 2020. godine. Tim eće pojačati tim od postojećih 2.500 djelatnika i to kako bi se poboljšala sigurnost agenata i operacija, objavioa je BBC.