Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još uvijek bez dogovora

SDA pozvao Dodika i HDZ BiH na koaliranje: "Vlast trebaju predvoditi stranke koje predstavljaju volju birača"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u četvrtak je odlučilo kako će nastaviti sudjelovati u uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini prihvaćajući tako očitovanje Ustavnog suda BiH koji se proglasio nenadležnim za odlučivanje o uredbi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o načinu uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Ustavni je sud odbacio zahtjev koji je potekao upravo od zastupnika SDA u parlamentu Federacije BiH da se proglasi neustavnom odluka SIP-a iz prosinca prošle godine no u ovoj su stranci nakon toga odlučili kako će nastaviti sudjelovati u izboru zastupnika za federalni Dom naroda uz ogradu kako osporena uredba smatraju dokumentom "privremenog karaktera" a svakako će je zamijeniti odgovarajuće izmjene državnog izbornog zakona.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

"No kod usvajanja izmjena izbornog zakona u vezi s izborom zastupnika (u Domu naroda) SDA će inzistirati isključivo na izmjenama koje su u skladu s odredbama ustava Federacije BiH", stoji u izjavi koju su na sjednici u Sarajevu usvojili članovi predsjedništva SDA.

Uredbom SIP-a utvrđeno je kako će se 58 zastupnika u Domu naroda birati iz deset županija unutar Federacije BiH na temelju strukture stanovništva utvrđene popisom 2013. te kako će pri tom iz svake županije biti biran barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Iz SDA su u četvrtak staknuli kako žele nastavak normalizacije procesa pregovaranja o definiranju postizbornih koalicija uz procjenu kako je pregovore o tome potrebno ubrzati ne bi li se što prije uspostavila vlast na svim razinama, a da je trebaju predvoditi stranke koje predstavljaju "pretežitu volju birača" što zapravo znači potvrdu poziva HDZ-u BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na koaliranje.

U izjavi su komentirali i prošlotjedne zključke usvojene na zasijedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS). Iz SDA su poručili kako "HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH na temelju nijekanja (ratnih zločina) i glorificiranja udruženog zločinačkog pothvata predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sustava". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene