Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanici na kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH, koji se održava u Sarajevu, prihvatili su u utorak navečer programsku deklaraciju u kojoj su najavili ponovno pokretanje tužbe za genocid protiv Srbije.


Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu je u veljači 2007. odbacio tužbu BiH te velikom većinom glasova sudaca presudio da Srbija nije kriva za sudjelovanje, suučesništvo ili pomaganje u genocidu u Bosni i Hercegovini.

Vezani članci Koronavirus, BiH U BiH preminula 61 osoba, dio zemlje zatvara kafiće i uvodi policijski sat: U Srbiji brojka novozaraženih u padu Ilustracija Migrantski kampovi u BiH postaju nova žarišta, u susjednoj se Srbiji eksplozija zaraze nastavlja

U programskoj deklaraciji precizira se da će SDA učiniti sve na pribavljanju novih dokumenata "kako bi došlo do pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije zbog povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida".

"SDA će učiniti sve što je potrebno da se prikupe novi argumenti u propisanom roku potrebni za obnavljanje tužbe", rekao je visoki dužnosnik stranke Halid Genjac.

Ponovno pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid čini se malo vjerojatnim budući se s tim zasigurno ne bi složili srpski predstavnici u vlasti koji i sami negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid.

Ovu inicijativu nedavno su podgrijali bivši tužitelj pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Geoffrey Nice i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije ocjenjujući da postoji dovoljno novih dokaza za pokretanje revizije ranije donesene presude.

Geoffrey Nice, koji je zastupao optužbu na suđenju nekadašnjem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, ovu je ocjenu iznio sudjelujući u Sarajevu na konferenciji posvećenoj 20. obljetnici genocida nad Bošnjacima Srebrenice, što su ga u srpnju 1995. počinili vojska i policija bosanskih Srba.

ICJ je, odlučujući po tužbi BiH za genocid i agresiju protiv Srbije odnosno bivše SR Jugoslavije, u veljači 2007. presudom utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, no ne i da je vlast u Beogradu kriva za taj zločin. Srbija je proglašena odgovornom samo za propuste u sprečavanju i kažnjavanju počinitelja genocida. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook