Christian Schmidt
Christian Schmidt Foto: Armin Durgut

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ocijenio je kako ta zemlja nakon izbora provedenih u listopadu i stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU ima povijesnu priliku za napredak koju ne bi smjela propustiti.


U novogodišnjoj poruci građanima BiH objavljenoj u petak Schmidt je ocijenio kako je sada dosegnuta "ključna točka".

"Nakon desetljeća neispunjenih obećanja i razočarenja, stvari su pokrenute s mrtve točke. Iskoristite ovu priliku. BiH može biti i bit će dio europske obitelji jer tu i pripada", kazao je Schmidt dodajući kako se napredak može postići budu li se provodile reforme i prestane li se s blokadama.

Istaknuo je kako nitko nema pravo blokirati budućnost zemlje i njenih građana.

Podsjetio je kako je ranije ove godine intervenirao da bi zaštitio integritet izbornog procesa, posebice u Federaciji BiH, kao važnog mehanizma koji treba omogućiti promjene u državi kroz poštivanje izborne volje građana. No, dodatna poboljšanja tek treba uvesti, a posebice uvesti nove tehnologije koje će osigurati brže prebrojavanje glasova i pomoći sprječavanje izbornih prijevara.

Sven Alkalaj Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo nastavak vojne misije EU-a u BiH, sjednicu obilježio oštar istup veleposlanika BiH

Christian Schmidt "Izborne krađe nisu eliminirane": Schmidt pojasnio što znači odluka iz izborne noći

"Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje umorna od klišeja da je BiH jedna kaotična i nefunkcionalna balkanska država. Bosna i Hercegovina sada ima šansu da pokaže da može bolje", izjavio je Schmidt pozvavši građane BiH da natjeraju svoje političare na odgovorno ponašanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju