Saudijski princ Mohamed bin Salman i predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi (Foto: AFP)
Saudijski princ Mohamed bin Salman i predsjednik Tunisa Beji Caid Essebsi (Foto: AFP)

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman doputovao je u utorak navečer u posjet Tunisu, državi koju su obilježili prosvjedi protiv njegove uloge u jemenskom ratu i u represiji u njegovoj zemlji.


Mohamed bin Salman, jedan od prvih članova saudijske kraljevske obitelji koji dolazi u posjet Tunisu nakon revolucije 2011., sastao se s tuniskim predsjednikom Bejiom Caidom Essebsijem i večerao s njim i s premijerom Youssefom Chahedom, prenosi France Presse.

Vezani članci Twitter, ilustracija (Foto: Press Association/PIXSELL) Bivši zaposlenici Twittera optuženi da su špijunirali za Saudijsku Arabiju Slika nije dostupna Saudijska antikorupcijska istraga: Ispitano 208 ljudi, pronevjereno 100 milijardi dolara

Saudijski princ "nije u Tunisu gost, on je kod kuće", rekao je Essebsi primajući svog gosta i istaknuo da su veze dviju zemalja iznimno jake.

"Nisam mogao doći u Sjevernu Afriku bez da posjetim Tunis. Tunski predsjednik mi je poput oca", rekao je saudijski prijestolonasljednik, prenosi Reuters.

Ured tuniskog predsjednika u priopćenju je tek naveo da su dvojica čelnika razgovarala o "načinima jačanja suradnje", napose gospodarske, o "promicanju ulaganja i o suradnji na vojnom i na sigurnosnom polju" te o organiziranju 30. susreta na vrhu Arapske lige u Tunisu u ožujku 2019., javlja francuska novinska agencija.

Nakon posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahrejnu i Egiptu, gdje su tamošnje vlasti opetovale svoju potporu saudijskoj monarhiji, stotine Tunižana su dočekale princa povicima "izbacite ubojicu", smatrajući ga odgovornim za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Khashoggijevo ubojstvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije šest tjedana zaoštrilo je odnose Saudijske Arabije sa Zapadom i teško naštetilo ugledu saudijskog prijestolonasljednika u inozemstvu. Saudijska Arabija tvrdi da on nije znao da će se ubojstvo dogoditi.

Saudijski prestolonasljednik će nakon Tunisa otputovati na summit G20 u Argentini. (Hina)