Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijske snage sigurnosti spriječile su u petak "teroristički napad" na Veliku džamiju u Meki gdje su se okupile tisuće vjernika, objavilo je saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova.


Jedanaest osoba, od kojih šest hodočasnika i pet policajaca, ozlijeđeno je kada se srušio dio trokatnice u koju se zatvorio bombaš samoubojica i aktivirao eksploziv, priopćilo je ministarstvo.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran i Saudijska Arabija nastoje ublažiti napetosti Slika nije dostupna Saudijci seksualno zlostavljali dvojicu iranskih dječaka, Iran prekinuo letove u tu zemlju

Bombaš samoubojica pripadao je terorističkoj skupini iz Meke i Džede. Pet članova skupine, među kojima i jedna žena, uhićeno je, priopćilo je ministarstvo.

Napad je spriječen u petak ujutro, dodao je glasnogovornik ministarstva u priopćenju. "Policija je spriječila plan teorista kojima su meta bili hodočasnici i vjernici u Velikoj džamiji", rekao je glasnogovornik ministarstva general Mansur al-Turki u izjavi za saudijsku televiziju.

Policajci su okružili trokatnicu u blizini Velike džamije u kojoj se nalazio samoubojica. "Nažalost, kada je primijetio pripadnike sigurnosnih snaga, počeo je pucati, što je izazvalo razmjenu paljbe, prije nego što je izazvao eksploziju", rekao je glasnogovornik dodavši da je u napadu ranjeno šest stranih hodočasnika i pet policajaca.

Dva su hodočasnika još u bolnici, dok su četiri puštena nakon pružene pomoći.

Glasnogovornik je objasnio da je "teroristička skupina kojoj je meta bila najsvetije muslimansko mjesto djelovala prema uputama iz inozemstva kojima je cilj bio narušiti sigurnost i stabilnost" saudijske države, no nijenaveo tko je naručio napad niti iz koje zemlje.

Podsjetio je da je "u posljednje dvije godine razotkriveno nekoliko terorističkih ćelija u Meki i njezinim predgrađima", dodavši da im je cilj "baciti sumnju na sposobnost vlasti da osiguraju sigurnost vjernicima".

Napad, koji se dogodio u trenutku dok su se vjernici okupljali u Velikoj džamiji zadnjega petka ramazanskoga posta, drugi je kojemu je meta muslimansko svetište u Saudijskoj Arabiji u manje od godinu dana. U lipnju 2016. u napadu u Medini poginula su četiri pripadnika sigurnosnih snaga. (Hina)