Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zastrašujuća stvarnost

Osuđena na 34 godine zatvora zbog podržavanja "problematičnih" profila na Twitteru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
34-godišnja doktorandica osuđena je na 34 godine zatvora, zato što je na Twitteru pratila aktiviste i disidente koji djeluju protiv kraljevske obitelji Saudijske Arabije.

34-godišnja doktorandica Salma al-Shehab otišla je 2020. iz Leedsa, gdje je studirala, na godišnji odmor u Saudijsku Arabiju. Tamo su je vlasti uhitile i dovele pred suca zbog korištenja internetske stranice s ciljem "uzrokovanja nereda i nacionalne destabilizacije".

Prvotno je zbog navedenih optužbi osuđena na tri godine zatvora. Međutim, žalbeni sud ju je u ponedjeljak ponovno doveo na sud zbog računa na Twitteru koje je pratila i čije je poruke dijelila. Dobila je kaznu zatvora od 34 godine, nakon koje joj slijedi zabrana napuštanja zemlje od 34 godine, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Sudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) POSMRTNI OSTACI NISU PRONAĐENI Izvješće američke obavještajne agencije: Saudijski princ odobrio likvidaciju novinara Jamala Khashoggija

Prevedeni sudski dokumenti navode da je al-Shehab optužena za "podržavanje i pomaganje onima koji žele uzrokovati društvene nemire i destabilizirati društveni i nacionalni poredak, time što je pratila njihove račune na Twitteru", navodi The Guardian

Al-shehab je dijelila objave na saudijskih disidenata koji su zahtijevali da kraljevska obitelj oslobodi političke zatvorenike u zemlji. Na svom se privatnom profilu također zalagala za prava žena da voze u Saudijskoj Arabiji.

Na Twitteru je imala samo oko 2500 pratitelja, koji ju nisu smatrali aktivistkinjom, budući da je većina njenih objava bila vezana uz obitelj i njenu djecu. Možda će se moći žaliti na presudu. Društvena mreža Twitter nije htjela komentirati presudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene