Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijska Arabija objavila je da će zabraniti sve prosvjede nakon što su manjinski šijiti održali manje demonstracije na istoku zemlje.


Snage sigurnosti svim će sredstvima spriječiti kršenje javnog reda i mira, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija Poznati kafić poručio HDZ-ovcima i simpatizerima da kod njih više nisu dobrodošli: "Molim vas da nas zaobiđete" Slika nije dostupna U Saudijskoj Arabiji otvoren hotel za žene

Zabrana je uslijedila nakon niza prosvjeda manjinskih šijita na istoku kraljevine proteklih tjedana, kojima su tražili puštanje iz zatvora ljudi koji su, kako tvrde, predugo zatvoreni bez suđenja.

Šijitska manjina živi uglavnom na istoku zemlje, u naftom bogatom području uz granicu s Bahreinom koji je proteklih tjedana poprištem žestokih sukoba šijita protiv sunitskih vladara.

>> Clinton: Saudijska Arabija je bankomat za teroriste

Saudijski šijiti žale se da su im nedostupne visoke pozicije u vlasti i pogodnosti koje uživaju ostali građani. Saudijska Arabija, apsolutna monarhija bez izabranog parlamenta u kojoj se obično ne tolerira javni neposluh, niječe takve optužbe. (Hina)