Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iscurio novidokument na WikiLeaksu

Clinton: Saudijska Arabija je bankomat za teroriste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton Saudijsku Arabiju i druge zemlje regije je opisala kao 'bankomate za teroriste'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi intervjuu nakon izbora Hillary Clinton: "Trebamo raznijeti Asadove zračne baze" Slika nije dostupna Zaradila 26 milijuna dolara Objavljeni govori Hillary Clinton koje je skrivala od javnosti

Internetska stranica WIkiLeaks je, između ostalih dokumenata, objavila i povjerljivu bilješku Hillary Clinton upućenu američkim veleposlanstvima u Perzijskom zalejvu. U toj bilješci se ukazuje na neuspjeh zemalja Zaljeva da blokiraju financiranje skupina kao što su Al Kaida, talibani i pakistanska Lashkar-e-Taiba.

>> WikiLeaks poziva korisnike na otvaranje 'zrcalnih stranica'

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

'Saudijska Arabija je najveći svjetski izvor financiranja za militantne skupine, no saudijska vlada je nesklona da zaustavi kolanje tog novca. Donatori u Saudijskoj Arabiji predstavljaju najznačajniji izvor financiranja za sunitske terorističke skupine diljem svijeta', navela je američka državna tajnica. Još tri arapske zemlje u bilješci su izdvojene kao izvori financiranja militanata - Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Nasilje u Afganistanu i Pakistanu potiču bogati donatori

'Mora se više učiniti, budući da Saudijska Arabija ostaje ključna baza financijske potpore za Al Kaidu, talibane, Lashkar-e-Taibu i druge terorističke skupine', istakla je Clinton, te pozvala američke diplomate da udvostruče napore kako bi zaustavili dotok novca iz zemalja Zaljeva do ekstremista u Pakistanu i Afganistanu.

Tako povjerljive poruke otkrivaju da nasilje u Afganistanu i Pakistanu dijelomice potiču i bogati, konzervativni donatori iz zemalja Zaljeva, čije vlade malo čine da ih zaustave u tome. Problem je posebno izražen u Saudijskoj Arabiji u koju militanti dolaze zajedno s milijunima hodočasnika, pa osnivaju lažne tvrtke kako bi prikupljali novac, navodi se u bilješkama koje je objavio WikiLeaks. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene