Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hotel koji je u cijelosti i isključivo namijenjen ženama otvoren je u izrazito konzervativnoj Saudijskoj Arabiji i prvi je takav hotel uopće na Bliskom istoku.


Princ Sultan ben Salman ben Abdel Aziz, glavni tajnik vrhovnog povjerenstva za turizam, nazočio je svečanom otvorenju Luthan Hotela u Rijadu.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi pokret: Žene žele zadržati staratelje Slika nije dostupna Obama se prvi dan posvetio Guantanamu, gospodarstvu, Bliskom istoku

U Saudijskoj Arabiji u kojoj su dva najveća svjetska islamska svetišta, Meka i Medina, vrijede načela vehabizma, strogog tumačenja islama koji na temelju šerijata nameće potpunu odvojenost spolova.

Hotel s 26 soba nudi budućim gošćama 150 vrsta kupki i vrhunsku kuhinju.

Princeza Madawi Bint Mohammad ben Abdallah koja predsjeda upravnim odborom hotela kaže da je njegovo otvorenje velik korak naprijed za Saudijke.

U Saudijskoj Arabiji žene se ne smiju pojavljivati u društvu muškaraca ukoliko nisu s njime u bliskom srodstvu, ne mogu putovati bez dopuštenja supruga ili nekog drugog muškarca iz obitelji, ne smiju same jesti u restoranu i voziti automobil, a u javnosti se ne smiju pojaviti nepokrivene.

U prosincu je elitni hotel Rosewood Corniche u Džedi, saudijskom gradu na Crvenom moru, objavio odluku da će jedan cijeli kat namijeniti isključivo ženama.