Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizacija Human Rights Watch pustila je u javnost fotografije koje prikazuju masovna uništenja u mianmarskoj državi Rakhine koja je već dugo rastrgana etničkim sukobima.


U Human Rights Watchu kažu kako je spaljeno više od 800 zgrada i brodova, a njihove satelitske snimke pokazuju površinu od 35 jutara u potpunosti spaljene zemlje u gradu Kyaukpyu u kojem većinsko stanovništvo čine Rohingya muslimani. Čini se da su Rohingye meta ne-muslimanskog stanovništva koje smatra kako oni ne pripadaju u Mianmar, te ih žele protjerati, piše BBC.

Velik broj Rohingya pobjegao je brodovima u susjedne države, a iz HRW upozoravaju ne učini li mianmarska vlada hitno nešto po pitanju sigurnosti ove etničke skupine, situacija će postajati sve gora i gora.

>> Mianmar ukinuo polustoljetnu medijsku cenzuru

Izvanredno stanje u ovoj regiji proglašeno je u lipnju ove godine, a Ujedinjeni Narodi već dugo upozoravaju na eskalaciju sukoba između Rohingya muslimana i budista regije Rakhine. Samo ovaj tjedan živote su izgubile 64 osobe, a tisuće ljudi su do sada napustili svoje domove i otišli u izbjeglištvo.

Sukobljene skupine međusobno se krive za eskalaciju nasilja, a muslimani diljem Mianmara odustali su od proslave Kurban Bajrama zbog nasilja koje se vrši nad njihovim sunarodnjacima.

Nakon što su snimke puštene u javnost, mianmarske su vlasti priznale da se na području doista događaju teška stradanja u uništenje. 'Diljem države Rakhine dogodili su se incidenti u kojima su spaljena čitava sela i gradovi', rekao je glasnogovornik

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook