Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti priznale

Satelitske snimke pokazuju masovno protjerivanje mianmarskih muslimana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija Human Rights Watch pustila je u javnost fotografije koje prikazuju masovna uništenja u mianmarskoj državi Rakhine koja je već dugo rastrgana etničkim sukobima.

U Human Rights Watchu kažu kako je spaljeno više od 800 zgrada i brodova, a njihove satelitske snimke pokazuju površinu od 35 jutara u potpunosti spaljene zemlje u gradu Kyaukpyu u kojem većinsko stanovništvo čine Rohingya muslimani. Čini se da su Rohingye meta ne-muslimanskog stanovništva koje smatra kako oni ne pripadaju u Mianmar, te ih žele protjerati, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjerski sukobi Međunarodno osoblje napušta dio Mianmara Slika nije dostupna Osvojili 44 zastupnička mjesta Stranka San Suu Kyi proglasila pobjedu na djelomičnim izborima

Velik broj Rohingya pobjegao je brodovima u susjedne države, a iz HRW upozoravaju ne učini li mianmarska vlada hitno nešto po pitanju sigurnosti ove etničke skupine, situacija će postajati sve gora i gora.

>> Mianmar ukinuo polustoljetnu medijsku cenzuru

Izvanredno stanje u ovoj regiji proglašeno je u lipnju ove godine, a Ujedinjeni Narodi već dugo upozoravaju na eskalaciju sukoba između Rohingya muslimana i budista regije Rakhine. Samo ovaj tjedan živote su izgubile 64 osobe, a tisuće ljudi su do sada napustili svoje domove i otišli u izbjeglištvo.

Sukobljene skupine međusobno se krive za eskalaciju nasilja, a muslimani diljem Mianmara odustali su od proslave Kurban Bajrama zbog nasilja koje se vrši nad njihovim sunarodnjacima.

Nakon što su snimke puštene u javnost, mianmarske su vlasti priznale da se na području doista događaju teška stradanja u uništenje. 'Diljem države Rakhine dogodili su se incidenti u kojima su spaljena čitava sela i gradovi', rekao je glasnogovornik

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene