Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje se osjeti snažna autocenzura

Mianmar ukinuo polustoljetnu medijsku cenzuru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polustoljetna cenzura zbog koje je Mianmar, bivša Burma, bila jedna od medijski najneslobodnijih zemalja svijeta, ukinuta je u ponedjeljak u sklopu političkih reforma početih prije 18 mjeseci.

'Cenzura je uvedena 6. kolovoza 1964. Završila je nakon 48 godina i dva mjeseca', rekao je dužnosnik odjela za snimanje i nadzor medija pri Ministarstvu informiranja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera''

>> Mianmar: 50 mrtvih od početka vjerskih sukoba

Taj odjel je 'političkom i vjerskom tisku odobrio objavljivanje bez prethodne autorizacije tekstova', objavilo je ministarstvo. Reporteri bez granica svrstali su Mianmar pri dnu ljestvice po medijskim neslobodama, na 169. mjesto od 179 zemalja.

Cenzorski stisak počeo je popuštati od ožujku 2011., kada je raspuštena vojna hunta. Proteklih mjeseci iz zatvora je pušteno više novinara te drugih političkih zatvorenika i omogućen je pristup internetskim stranicama dotad zabranjenih medijskih kuća poput BBC-a.

No mediji su i dalje pod budnim okom vlasti te je na radiju i televiziji prisutna snažna autocenzura, rekao je izvršni direktor tjednika 7 Day News Nyein Nyein Naing. Mianmarski parlament priprema nacrt zakona o medijima.

Otkako je preuzeo vlast, bivši general Thein Sein oslobodio je stotine političkih zatvorenika i pozvao nobelovku Aung San Suu Kyi, koja je 15 godina bila u kućnom pritvoru, da se ponovno uključi u politiku. Na parlamentarnim izborima ona je izabrana za parlamentarnu zastupnicu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene