Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi sve niječu

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Satelitske snimke otkrivaju ubijene civile u Buči i prije nego što je ruska vojska napustila grad

Ulica u Buči snimljena 18. ožujka - 5
Ulica u Buči snimljena 18. ožujka - 5 AFP PHOTO /SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES
Aktualno Galerija Ulica u Buči snimljena 18. ožujka - 5 Ulica u Buči snimljena 18. ožujka - 5 Foto: AFP PHOTO /SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES Ulica u Buči snimljena 28. veljače upućuju na iskopavanje masovne grobnice Ulica u Buči snimljena 28. veljače upućuju na iskopavanje masovne grobnice Foto: AFP PHOTO /SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES Ulica u Buči snimljena 31. ožujka- 3 Ulica u Buči snimljena 31. ožujka- 3 Foto: AFP PHOTO /SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES Ulica u Buči snimljena 31. ožujka - 2 Ulica u Buči snimljena 31. ožujka - 2 Foto: AFP PHOTO /SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES +0 Ulica u Buči snimljena u ožujku - 1 Galerija 1/5 >>
Snimke mrtvih tijela koja leže na ulici u gradu Buči zaprepastile su svijet. Ukrajinci zbog svega Ruse optužuju za genocid, dok Rusi odbacuju optužbe za ratne zločine, nazivajući sve ukrajinskom provokacijom. Posljednje satelitske snimke mogle bi baciti novo svjetlo na situaciju.

Nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies, piše CNN, pokazuju tijela mrtvih civila koja leže po ulici u Buči tjednima, čak i dok je grad bio pod ruskom kontrolom.   

Pročitajte i ovo Ljusja Štein i Maria Alyokhina "ratni fake" Aktivistica Pussy Riota osuđena na šest godina zatvora Satelitske snimke ruske zračne baze U zračnoj bazi Nove satelitske snimke otkrile ruske planove? "Pokušavaju zavarati Ukrajince..."

New York Times prvi je objavio slike u ponedjeljak.

CNN je u petak objavio uznemirujući video koji prikazuje tijela na ulici dan nakon što su ga Ukrajinci oslobodili od Rusa. 

Rusko ministarstvo obrane u subotu je napisalo kako je video lažan i isceniran te da su optužbe za ratne zločine još jedna provokacija.

"Dok je naselje bilo pod ruskom kontrolom, nijedan stanovnik nije podvrgnut nasilnom činu", rekao je ministar. Po njima, tijela su ostavljena na ulici nakon što su oni napustili grad. Tražili su i hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog, kako su ih nazvali, provokacija ukrajinskih radikala. 

Ali satelitske snimke mogle bi pobiti tu tvrdnju. Objekti koji se vide u ulici Jablunska na slikama Maxara odgovaraju lokacijama na kojima se nalaze tijela na videu. Satelitske snimke pokazuju da su tijela tamo bila najmanje od 18. ožujka, kad su Rusi još držali grad, piše CNN. Rusi su grad napustili ga 31. ožujka. 

Satelitske snimke koje je Maxar dostavio New York Timesu, pak, pokazuju da je najmanje 11 tijela bilo na ulicama 11. ožujka.

CNN je o svemu tražio komentar ruskog ministarstva obrane.

The RAGE X na Twitteru je objavio kako su New York Times i Maxar snimkama dokazali da su se zločini u Buči dogodili i prije nego što je ruska vojska otišla. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene