Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podjela duž etničkih granica ne bi vodila stabilnosti, sigurnosti i multietničnosti Kosova, rekao je međunarodni civilni predstavnik za Kosovo Pieter Feith u Beču, poslije drugog sastanka Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo.


Feith je rekao kako podupire stajalište UNMIK-a da bi održavanje srpskih općinskih izbora 11. svibnja na Kosovu predstavljalo kršenje nadležnosti UNMIK-a i rezolucije 1244 UN-a.

Vezani članci Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Razmatra se sastanak Trumpa i Putina: Otkriveno i moguće mjesto susreta Slika nije dostupna 'Neovisnost Kosova nakon dolaska misije EU'

'Međutim, kada je riječ o parlamentarnim izborima tu postoji manja zabrinutost, jer je Vlada Kosova sama priznala da građani sa srpskim državljanstvom mogu na njima sudjelovati', rekao je Feith.

Nizozemski diplomat pozdravio je velik napredak koji je napravila kosovska vlada od proglašenja neovisnosti istaknuvši da je donesen i Ustav koji, po njegovim riječima, 'ispunjava najviše standarde ljudskih prava i nudi široku zaštitu svim zajednicama na Kosovu', a koji bi trebao stupiti na snagu 15. lipnja. Potvrdio je da se u Beču razgovaralo o dijalogu s Beogradom, ali je na novinarsko pitanje o tome kakve su šanse za nove pregovore o Kosovu Feith samo kratko rekao da 'za sada postoje rasprave o tome'.

Neovisnost Kosova priznalo je već 40 država, rekao je Feith istaknuvši da su kosovski lideri pokazali zrelost da izgrade institucije svoje države. ISG će učiniti sve kako bi osigurala da taj napredak bude održiv, kaže se u priopćenju ISG-a, objavljenom nakon sastanka.

Međunarodna upravljačka skupina za Kosovo pozdravlja napredak u provedbi mjera iz prijedloga rješenja konačnog statusa Kosova. Posebno se ukazuje na 19 zakona, uključujući prioritetno zakonodavstvo o pravima manjinskih zajednica, decentralizaciji i zaštiti kulturnog naslijeđa. 

'Kosovski lideri trebaju nastaviti raditi i osigurati da usvajanje zakona vodi poboljšanju života svih građana Kosova', kaže se u priopćenju.

ISG je osudio posljednji incident protiv međunarodnog osoblja na Kosovu, koji je doveo do tragične smrti pripadnika policije UN-a 17. ožujka. Sve strane bi trebale osuditi takvo nasilje i poduzeti mjere prevencije da se to ne ponovi, ističe ISG dodajući kako bi sve strane trebale izbjegavati provokacije. Skupina ponavlja svoju potporu multietičnosti Kosova i poziva kosovske vlasti da pojačaju svoj angažman sa svim zajednicama u svrhu stvaranja države za sve stanovnike Kosova.

ISG je ponovio punu potporu Feithu kao međunarodnom civilnom predstavniku i njegovu Uredu na Kosovu u pripremi preuzimanja pune odgovornosti na čitavom teritoriju. Ostaje cilj da Misija EU-a Eulex funkcionira na cijelom teritoriju Kosova, stoji u priopćenju Međunarodne upravljačke skupine za Kosovo.

Glavna zadaća ISG-a je nadgledati kako kosovske vlasti primjenjuju plan UN-ova posrednika za Kosovo Marttija Ahtisaarija. Skupinu čini petnaest zemalja - Austrija, Češka, Finska, Švedska, Turska, Belgija, Danska, Mađarska, Slovenija, Švicarska te članice Kontaktne skupine za Kosovo - Njemačka, Francuska, Britanija, Italija i Sjedinjene Države, no ne i članica Kontaktne skupine Rusija, zbog svog protivljenja neovisnosti Kosova.