Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako protiv IS-a?

Koalicija za borbu protiv Islamske države: 'Ključno je imati Tursku za stolom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku vojnih šefova 21 zemlje koalicije koju vode Sjedinjene Države u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji raspravljat će se o načinima borbe protiv Islamske države.

Najviši dužnosnik američke vojske general Martin Dempsey koji je nedavno bio u Hrvatskoj i zapovjednik za Bliski istok i središnju Aziju general Lloyd Austin sazvali su sastanak vojnih šefova 21 zemlje koalicije koju vode Sjedinjene Države u borbi protiv Islamske države, koji će se održati u zrakoplovnoj bazi Andrews u predgrađu Washingtona, kako bi razmotrili napore koalicije u sadašnjoj kampanji protiv IS-a, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Kava puna insekata, ilustracija Drama u zračnoj luci Popila kavu i završila na intenzivnoj njezi: Doktori joj se satima borili za život Slika nije dostupna Cijene nafte u padu RATOVANJE JE SKUPO Prvi put u povijesti arapske zemlje uvode porez za građane

Taj izvanredni sastanak održat će se danas u zrakoplovnoj bazi Andrews u predgrađu Washingtona. Na sastanku će se okupiti predstavnici svih europskih partnera koalicije kao i arapskih zemalja koji aktivno sudjeluju u zračnim napadima na IS: Australije, Bahreina, Belgije, Kanade, Danske, Egipta, Francuske, Njemačke, Iraka, Italije, Jordana, Kuvajta, Libanona, Nizozemske, Novog Zelanda, Katara, Saudijske Arabije, Španjolske, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Militanti IS-a opet napreduju u Kobaniju, osvojili su centar grada

Taj će se susret održati u vrijeme dok je zračna kampanja protiv ultraradikalnih džihadista IS ušla u treći mjesec u Iraku i u treći tjedan u Siriji.

'To je dio napora da se izgradi koalicija i integriraju sposobnosti svake zemlje u širu strategiju', rekao je Alistair Baskey, glasnogovornik američkog Vijeća za Nacionalnu sigurnosti.

Asad sve žešće napada IS

Glasnogovornik generala Dempseya Ed Thomas kaže kako na sastanku neće biti donesene nikakve političke odluke, objašnjavajući da je to sastanak na kojem će se samo razgovarati o izazovima i načinima na koje bi oni mogli biti riješeni.

'Ključno je imati Tursku za stolom', kažu dužnosnici. Valja napomenuti da je Ankara pod pritiskom da svoje vojne trupe pošalje u Siriju protiv militanata Islamske države. Nagađa se da bi nakon tog sastanka Turska mogla objaviti kako će u suradnji sa Saudijskom Arabijom pomoći u treniranju sirijskih pobunjenika.

Iako je najavljeno da će Turska dopustiti američkoj vojsci da koristi njihovu zračnu bazu Incirlik u borbi protiv Islamske države, taj ugovor još nije potpisan, navodi Reuters, pa će posebna pozornost biti usmjerena na Tursku i na to što će oni objaviti nakon ovog sastanka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene