Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidi svoj interes

Asad sve žešće napada IS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijske zračne snage izvele 40 napada na ciljeve u provincijama Idlib i Hama, od kojih su neke gađali bačvama napunjenim eksplozivom i šrapnelima. Damask je obično izvodio najviše 20 napada dnevno.

Sirija je u ponedjeljak izvela dvostruko više zračnih napada na pobunjenike na zapadu zemlje nego što je uobičajeno, pojačavajući ofenzivu kod glavnog grada Damaska, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), dok Washington na drugom kraju zemlje napada džihadiste Islamske države (IS).

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Pojačani zračni napadi vlade Bašara al-Asada pojačat će strahove Asadovih protivnika da sirijski predsjednik zlorabi američke napade za obračun sa svojim neprijateljima, uključujući i 'umjerenu oporbu' koju podupire Washington.

SAD tvrdi da ne želi pomoći Asadu unatoč napadima na IS, najsnažniju skupinu koja se bori protiv sirijskog režima u trogodišnjem građanskom ratu. Cilj Washingtona je naoružavanje umjerenjaka za borbu i protiv Asada i protiv IS-a.

No, samo nekoliko dana nakon što su prošloga mjeseca počeli američki zračni napadi, Asadova vlada pojačala je svoje udare iz zraka na pobunjenike blizu Damaska.

Borba protiv IS-a : 'To je dugotrajna, teška i složena operacija'

Voditelj SOHR-a Rami Abdelrahman rekao je da su sirijske zračne snage izvele 40 napada na ciljeve u provincijama Idlib i Hama, od kojih su neke gađali bačvama napunjenim eksplozivom i šrapnelima. Damask je obično izvodio najviše 20 napada dnevno.

Asadova vlada nije se usprotivila američkim napadima na IS, čiji se borci nalaze uglavnom na istoku i sjeveru zemlje, daleko od najgušće naseljenih područja oko Damaska i uz obalu Sredozemnog mora.

Libanonski izvori bliski Damasku kažu da Asadova vlada vidi svoj interes u američkoj zračnoj kampanji jer joj omogućuje da svoje vojne akcije usredotoči na područja kod glavnoga grada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene