Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae In (Foto: AFP)
Donald Trump i južnokorejski predsjednik Moon Jae In (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako ostavlja sankcije Sjevernoj Koreji, dok je razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom kako obnoviti nuklearne pregovore između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje nakon propalog susreta u Hanoiju.


Trump, koji je s Moonom razgovarao u Ovalnom uredu, ostavio je otvorenu mogućnost za treći susret na vrhu s Kim Jong Unom, no nije komentirao je li nedavno razgovarao sa sjevernokorejskim vođom. Dva čelnika povremeno razmjenjuju pisma.

Vezani članci Donald Trump i Joe Biden Posljednji okršaj Trumpa i Bidena uoči izbora pratite UŽIVO od 3 sata na portalu DNEVNIK.hr Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) "Što je prije moguće": Kim se želi sastati s Trumpom, spreman je odustati od oružja

Sjeverna Koreja, koja je prestala s nuklearnim testovima i lansiranjima projektila, tražila je ublažavanje sankcija, no nije poduzela bitne korake prema denuklearizaciji. Između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje učinjeno je malo pomaka unatoč vidljivoj dobroj volji između Trumpa i Kima.

Trump je na pitanje novinara hoće li ublažiti neke sankcije prema Sjevernoj Koreji rekao kako je s Moonom razgovarao o "određenim humanitarnim stvarima" i mogućem pomaganju Južne Koreje Sjeveru hranom.

Glede sankcija, Trump je kazao "možemo ih uvijek povećati, no ne želim to činiti sada".

Moon je kazao kako sastanak na vrhu u Hanoiju, održanom u veljači, ne vidi kao neuspjeh, već dio duljeg "procesa" sa Sjeverom. Dodao je kako se slaže s Trumpovim "krajnjim ciljem" cjelovite denuklearizacije Sjeverne Koreje.

"Važan zadatak s kojim se sada suočavamo jest održavanje zamaha dijaloga te izražavanje pozitivnih izgleda međunarodnoj zajednici glede trećeg sastanka na vrhu između SAD-a i Sjeverne Koreje, da će on biti održan u bliskoj budućnosti", rekao je Moon.

Moon je došao u Washington kasno u srijedu, a prije susreta u Bijeloj kući održao je razgovore s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, Trumpovim savjetnikom za sigurnost Johnom Boltonom te potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Moon je naglasio kako Sjevernoj Koreji treba ponuditi ustupke kako bi se potaknulo pregovore, no čini se kako Washington nije sklon postupnom procesu koji želi Pyongyang, gdje bi se pomaci nagrađivali ublažavanjem sankcija.

Trump je kazao kako je otvoren prema postupnom pristupu, no kako će trebati vidjeti detalje.

"Postoje različiti manji dogovori koji bi se možda mogli dogoditi. Stvari se mogu dogoditi. Može se raditi korak po korak. No u ovom trenutko govorimo o velikom dogovoru. Veliki dogovor znači da se moramo riješiti nuklearnog oružja", rekao je Trump.

Susret u Hanoiju prekinut je zbog sukoba između sjevernokorejskog zahtjeva za ublažavanjem sankcija te američkog inzistiranja na cjelokupnoj denuklearizaciji. (Hina)