Opet raste napetost u odnosu Sjeverne Koreje i SAD-a. Pojavile su se satelitske snimke za koje stručnjaci tvrde kako su dokaz obnavljanja uništenog postrojenja za testiranje interkontinentalnih balističkih raketa. Dio analitičara ipak se ne slaže. Smatraju kako se Pjongjang priprema za slanje satelita u orbitu.

Galerija


Fotografije snimljene krajem veljače ukazuju da se u Sjevernoj Koreji nešto sprema, smatraju američki stručnjaci. ''Vrijeme će pokazati, ali imam osjećaj da je odnos sa Sjevernom Korejom, odnos između mene i predsjedatelja Kima, vrlo dobar. Bio bih negativno iznenađen kada bi učinio nekakav negativan potez, koji nije sukladan našim razgovorima, ali vidjet ćemo što će biti'', kazao je Donald Trump.

Vezani članci Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Sjeverna Koreja poziva na nastavak dijaloga dok ispaljuje projektile

Zaokret se dogodio nakon sastanka Trumpa i Kim Jong-Una u Vijetnamu. Sastanak je iznenada i prije predviđenog kraja prekinut, bez dodatnih pojašnjenja, ali i uz nepromijenjene stavove.

Došlo je do zastoja u komunikaciji dvojice čelnika. Ipak, Trump je i dalje uvjeren kako se odnos dobro razvija. ''Kada sam došao, ono što je Obamina administracija napravila bila je katastrofa. Išli ste u rat. Htjeli to znati ili ne, išli ste u rat. Nije bilo razgovora. Naoružanje se testiralo, naši su ljudi bili zatočeni i nismo ih mogli vratiti natrag. Naslijedio sam nered'', rekao je američki predsjednik.

Dok se Trump hvali uspjesima, a saveznici prstom upiru u Kim Jong-Una, SAD i Južna Koreja potpisali su ugovor o većem doprinosu Seula u financiranju američke vojske na njihovu tlu. ''Ovaj ugovor naglašava, uvjeren sam, važnost čvrstog savezništva ove dvije velike nacije. On predstavlja žrtvu Korejaca i Amerikanaca koju podnose već desetljećima'', kazao je američki veleposlanik u Sjevernoj Koreji Harry Harris.

Oružjem zveckaju na obje strane, a sjevernokorejski se vođa svojoj najdražoj igrački vratio jer, tvrde analitičari, SAD ne pristaje na ukidanje sankcija prije potpune denuklearizacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr