Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan Roma

Sastali se Romi iz 14 zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski dan Roma, 8. travnja, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta, a kao najvažnije usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi 'Đelem, đelem' ('Išao sam, išao sam').

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva 'Rom', što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zastupnik manjine upozorava: Svaki drugi Rom iskusio je diskriminaciju - ugrožava ih 'antidžipsizam' Slika nije dostupna Svjetski dan Roma Kajtazi: Položaj Roma je zadovoljavajući, nikako odličan

>> Incident u Uredu predsjednika

Svjetski dan Roma - taj najveći romski praznik, krovna romska organizacija u Hrvatskoj Romsko nacionalno vijeće obilježit će danas središnjom svečanom proslavom u zagrebačkom Muzeju Mimara.

U prigodi Svjetskog dana Roma predsjednik Republike Ivo Josipović primio je jučer izaslanstva romskih udruga i čestitao im njihov dan. Ocijenio je da su ostvareni pomaci nabolje u rješavanju njihovih problema zahvaljujući politici hrvatske vlade i aktivnim sudjelovanjem romske zajednice koja sve više preuzima odgovornost za svoj razvoj i napredak.

Kao velike probleme koji još uvijek muče romsku zajednicu, predsjednik Josipović istaknuo je nezaposlenost, loše stambene prilike i slabu školovanost napominjući kako romska zajednica i dalje ima pravo očekivati pojačanu skrb. Predsjednik Josipović naglasio je važnost uključenja sve romske djece i mladih u obrazovni sustav i rješavanje problema vezanih uz stanovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje.

Hrvatska Vlada čestitala je Svjetski dan Roma svim pripadnicama i pripadnicima romske nacionalne manjine. Istaknula je da posvećuje veliku pozornost ostvarivanju prava romske nacionalne manjine koja je stoljećima bila marginalizirana i diskriminirana te kontinuirano poduzima mjere kako bi pripadnici romske nacionalne manjine, jednako kao i pripadnici drugih nacionalnih manjina i ostali građani Republike Hrvatske ostvarivali sva prava pod jednakim uvjetima sukladno Ustavu, Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i drugim zakonima RH, uz promicanje razumijevanja, međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Provođenjem dosadašnjih Vladinih programa posvećenih romskoj nacionalnoj manjini, Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., na sustavan se način željelo pomoći Romima u poboljšanju uvjeta života te njihovoj socijalizaciji, kao i suzbijanju svih oblika diskriminacije, uz očuvanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije. U sljedećem će se razdoblju nastaviti provedba programa, aktivnosti i mjera, sukladno novoj Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma 2013.-2020., dokumentu koji je usuglašen s okvirom Europske unije, a s ciljem daljnjeg poboljšanja položaja romske nacionalne manjine, njihovog uključivanja u sva područja društvenog života, osobito u područje obrazovanja kao uvjeta za uključivanje u svijet rada, ističe Vlada.

Prema popisu stanovništva provedenom 2011. u Hrvatskoj ima 16.975 Roma, a najviše ih je u Međimurskoj županiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene