Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Clearstream

Sarkozyjev gaf: Optuženike prozvao osuđenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očiti lapsus francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je optuženike u aferi Clearstream nazvao osuđenicima, u četvrtak je prouzročio pomutnju i kontranapad jednoga od njih, bivšega francuskog premijera Dominiquea de Villepina.

De Villepenovi odvjetnici, odmah su iskoristili priliku, nazvavši Sarkozyjev lapsus 'skandaloznim pokušajem' diskreditiranja njihova klijenta te su najavili kako će pokrenuti sudski proces protiv aktualnog predsjednika. Gostujući u jednoj emisiji na francuskoj televiziji u srijedu navečer Sakrozy je kazao: 'Nakon dvogodišnje istrage, dvojica neovisnih sudaca ustvrdila su da bi osuđenici trebali biti izvedeni pred sud.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Clearstream Počelo suđenje bivšem francuskom premijeru za klevetu Slika nije dostupna Optužen bivši premijer Počinje suđenje De Villepinu zbog klevete Sarkozyja

>> Počelo suđenje bivšem francuskom premijeru za klevetu

Riječ 'osuđenici' uzburkala je strasti u sudskim redovima i među političarima. Naime, svatko je, komentirali su analitičari, nevin dok mu se ne dokaže krivnja, pa je ovakav lapsus, osobito kad ga izgovori predsjednik države, još neprihvatljiviji. Vođa pripadnika stranke centra Francois Bayrou, lapsus je nazvao 'pokazateljem dvolične pozicije', Nicolasa Sarkozyja u toj aferi u kojoj je istodobno onaj koji ulaže žalbu i onaj koji bi trebao biti jamac pravde. 'Ovakva pozicija ne bi se smjela tolerirati u jednoj republici koja ima točno određena načela', smatra Bayrou.

'Sarkozyja zbog sukoba interesa treba isključiti iz slučaja Clearstream'

S obzirom da u Francuskoj predsjednik države uživa imunitet, mogući sudski proces protiv njega može biti aktualan tek nakon isteka predsjedničkog mandata. Bivši čelnik socijalističke stranke Francois Holande smatra da bi, iz navedenoga razloga, odnosno s obzirom na sukob interesa, predsjednik trebao biti izvan procesa Clearstream. Sudski postupak protiv petorice optuženika za zavjeru u svrhu blaćenja ugleda sadašnjeg predsjednika Sarkozyja prije izbora 2007., među kojima je i bivši francuski premijer De Villepin počeo je u ponedjeljak pred sudom u Parizu. Slučaj nazvan Clearstream, seže još u 2003., kad su De Villepin i Sarkozy bili ministri u vladi desnoga centra predsjednika Jacquesa Chiraca i ogorčeni politički suparnici, jer se očekivalo da će se obojica kandidirati za predsjednika Francuske na izborima 2004., na kojima De Villepin na koncu nije sudjelovao, a Sarkozy je pobijedio.

Skandal je izbio kada je jedan sudac anonimno dobio CD ROM disk s podacima koji optužuju Sarkozyja i druge visoke dužnosnike da su koristili luksemburšku banku Clearstream za skrivanje zarade od prodaje francuskih fregata Tajvanu 1991. Istraga je pokazala da su optužbe bile lažne, a istražitelji su pokrenuli istragu tko je poslao CD ROM i tako došli do Villepina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene