Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Optužen bivši premijer

Počinje suđenje De Villepinu zbog klevete Sarkozyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbombastičnije političko suđenje u Francuskoj počinje idući tjedan kada će se pred sudom pojaviti bivši francuski premijer Dominique de Villepin pod optužbom da je skovao zavjeru kako bi oklevetao sadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja prije izbora 2007.

Taj slučaj, nazvan 'afera Clearstream', dogodio se 2004. kada su Villepin i Sarkozy bili ministri u vladi desnog centra predsjednika Jacquesa Chiraca. U to vrijeme Villepin i Sarkozy su bili rivali jer se očekivalo da će se obojica kandidirati za predsjednika Francuske na izborima 2007., na kojima Villepin poslije nije sudjelovao. Villepin, bivši diplomat plave krvi koji je postao premijer 2005., optužen je za pokušaj manipuliranja pravosudnom istragom korupcije kako bi diskreditirao ambicioznog Sarkozyja.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj Pravomoćna presuda Danka Derifaj nakon sedam godina pobijedila Željku Markić na sudu: "To je tipično zastrašivanje i tome treba stati na kraj" Slika nije dostupna Villepin pod istragom zbog klevetanja Sarkozyja

Skandal je izbio kada je jedan sudac anonimno dobio CD ROM disk s podacima koji optužuju Sarkozyja i druge visoke dužnosnike da su koristili luksemburšku banku Clearstream za skrivanje zarade od prodaje francuskih fregata Tajvanu 1991. Istraga je pokazala da su optužbe bile lažne, a istražitelji su pokrenuli istragu tko je poslao CD ROM i tako došli do Villepina. Očekuje se da će suđenje, koje počinje u ponedjeljak, trajati mjesec dana, ali se presuda očekuje tek nekoliko mjeseci kasnije. Villepin bi mogao dobiti pet godina zatvora i platiti kaznu u iznosu 45.000 eura ako bude proglašen krivim. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene