Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Francuskoj

Sarkozy odbacuje mogućnost dogovora s krajnjom desnicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da neće postići nikakav dogovor s krajnjom desnicom, Nacionalnom frontom (FN) na čelu s Marine Le Pen koju je podržala gotovo petina birača u prvom krugu predsjedničkih izbora, ali je istaknuo da ne treba demonizirati birače te stranke, javljaju svjetske novinske agencije.

‘Neće biti dogovora s FN-om, neće biti ministara, ali ja moram imati u vidu rezultate glasovanja, a ne misliti da mogu okrenuti glavu’, rekao je Sarkozy za radi France Info. Sarkozy i njegov glavni protivnik na predsjedničkim izborima socijalist Francois Hollande ostavili su Le Pen iza sebe i ušli su u drugi krug izbora u nedelju. Le Pen je dobila gotovo 18 posto glasova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Slika nije dostupna Nema si što predbaciti Sarkozy tvrdi da nije kriv za davanje mita: 'Želi me se poniziti'

>> Francuska se pridružila zemljama u kojima buja desnica

‘Trebamo razgovarati o tih 18 posto koji su glasali za Marin Le Pen. Ne smatram da su to ljudi s krajnje desničarskim idejama’, rekao je Sarkozy dodajući da odbija demonizirati te birače.  ‘Ne mislim da je pogrešno kada narod izrazi volju. Ipak, ne želim u svojoj vladi ministre iz Nacionalne fronte, nikada to nismo željeli’, kazao je.

Hollande: Strancima pravo glasa na lokalnim izborima

Kandidat socijalista za francuskog predsjednika Francois Hollande rekao je da bi se izmjenom izbornog zakona 2013. godine strancima iz zemalja koje nisu članice Europske unije omogućilo pravo glasa na lokalnim izborima, čemu se desnica protivi.

Hollande je podsjetio da prvih mjeseci, ako pobijedi na izborima, kani provesti niz reforma, među kojima ‘strukturalne’, ‘proračunske’, ‘bankarske’ i ‘teritorijalne’ reforme. Pravo da glasuju na lokalnim izborima Hollande bi dao strancima iz zemalja nečlanica Europske unije, a koji žive u Francuskoj pet godina.

Uoči drugog kruga izbora 6. svibnja ispitivanje javnog mišljenja je pokazalo da dvije trećine Sarkozyjevih birača žele da on prekine s prošlom politikom te da sklopi savez s FN-om. Francuska će održati parlamentarne izbore u lipnju, a Le Pen, čija stranka nema zastupnike u odlazećem sazivu, se nada da će da će iskoristiti glasove koje je dobila na predsjedničkim izborima.

Hollande je rekao za televiziju France 2 da neće činiti ustupke krajnjoj desnici, ali je želio pokazati da razumije strahove i ljutnju birača zbog zatvaranja tvornica. Hollande je u prvom krugu dobio 28.6 posto glasova, a Sarkozy 27.1 posto, čime je oko 6.4 milijuna birača Marin Le Pen postalo odlučujuće za pobjedu u drugom krugu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene