Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy je izjavio kako nakon hvatanja generala Mladića Francuska želi jasno poduprijeti Srbiju na putu u Europsku uniju.


'Uhićenje vojnog vođe Ratka Mladića je hrabra odluka srpskog predsjednika Tadića, koja bi moga ubrzati proces integracije Srbije u Europsku Uniju', zaključio je francuski predsjednik na okupljanju vođa na sastanku G8 u francuskom Deauvilleu.

Osim Sarkozyja, mnogi drugi su komentirali uhićenje bjegunca Mladića. 'Uhićenje haaškoga optuženika Ratka Mladića krupan je korak prema izvršenju pravde', objavio je Amnesty International. Human Rights Watch drži da je to uhićenje jasna poruka potencijalnim optuženicima poput libijskoga čelnika Moamera Gadafija.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja je u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji bila američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima smatra to uhićenje dobrodošlim. 'Mladić je htio postati junak pobjedničke strane, a umjesto toga opskurno je živio kao bjegunac, a sad ga čekaju godine zatvora. Pravda funkcionira. Dobrodošao je znak što su ga uhitili srbijanski dužnosnici. Mlada se demokracija suočava sa svojom prošlošću', rekla je Albright. (HINA)

Ruski veleposlanik u NATO-u Dmitrij Rogozin rekao je kako Ratku Mladiću treba suditi, ali suditi treba i dužnosnicima NATO-a odgovornima za bombardiranje u bivšoj Jugoslaviji. I mađarska ministrica za poslove Europske unije Eniko Gyori, čija zemlja do kraja lipnja predsjeda EU-om, drži da je Mladićevo uhićenje 'pozitivan korak' na srpskom putu prema Europskoj uniji.

>>Mladić u zgradi Specijalnog suda pred istražnim sucem

>>'Sarkozy želi usporiti Hrvatsku zbog vlastite kampanje'

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju