Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u nedjelju je, 18 mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora u zemlji, imenovao članove nove vlade


Među njima su, uz dosadašnjeg premijera Francoisa Fillona, ministrica vanjskih poslova Michele Alliot-Marie i ministar obrane Alain Juppe, izvijestili su službeni izvori.

Juppe, bivši premijer i aktualni gradonačelnik Bordeauxa, zamijenio je na dužnosti ministra obrane Hervea Morina i postao drugi čovjek u vladi. Michelle Alliot-Marie imenovana je na mjesto ministrice vanjskih poslova umjesto Bernarda Kouchnera. Alliot-Marie je u sastavu bivše vlade bila ministrica pravosuđa.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Plenković objavio da će umirovljenici dobiti COVID dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn - 2 Plenković otkrio iznos COVID dodatka: "Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. Ovo je potez odgovorne Vlade"

>> Sarkozy dao Fillonu mandat za sastav nove vlade

Promatrači komentiraju kako je sastav nove vlade orijentiran više udesno u odnosu na prethodni. Uz Morina, još je jedan političar centra, Jean-Louis Borloo, bivši ministar zaštite okoliša, odlučio napustiti ekipu Nicolasa Sakozyja. A premijer Fillon je novinarima rekao kako počinje 'novu odlučnu fazu, koja će Francuskoj omogućiti jačanje i rast ekonomije te omogućiti porast zaposlenosti, promicanje solidarnosti te očuvanje sigurnosti svih francuskih državljana'.

Još jedan mandat na istim dužnostima dobili su ministrica financija Christine Lagarde i ministar za proračun Francois Baroin. I Brice Hortefeux, blizak Sarkozyjev suradnik ostat će na mjestu ministra unutarnjih poslova, a od sada će se to ministarstvo baviti i imigrantima, pa će ministarstvo imigracija i nacionalnog identiteta, čije je osnivanje 2007. pokrenulo brojne kontroverze, biti ukinuto.

Novu francusku vladu činit će 31 ministar, što je sedam manje nego što ih je bilo u sastavu prethodne vlade. Među njima je 13 ministrica. Ovo je četvrta rekonstrukcija vlade tijekom Sarkozyjeva mandata, a francuski ju je predsjednik, ocjenjuju analitičari, pokrenuo kako bi popravio loš imidž i loš rezultat vladajućih na lokalnim izborima održanima ovog ljeta te prije utrke za drugi predsjednički mandat 2012. Francuskom je predsjedniku popularnost pala zbog reforme mirovinskog sustava kojom se odlazak u mirovinu produljuje za dvije godine.  (Hina)