Ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić
Ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić Foto: Armin Durgut/Pixsell

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić uhićen je u srijedu u Sarajevu i odveden na ispitivanje u sklopu istrage koju protiv njega vodi državno tužiteljstvo.


"Pripadnici MUP-a Sarajevske županije postupili su po zahtjevu Tužiteljstva BiH i lišili su slobode osobu inicijala O. M.", kazao je policijski glasnogovornik Mirza Hadžiabdić potvrdivši uhićenje.

Odmah nakon toga oglasili su se iz državnog tužiteljstva uz objašnjenje kako Mehmedagića terete za kaznena djela zloporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Tužiteljstvo BiH već mjesecima vodi istragu o sumnjama da je Mehmedagić nabavio krivotvorenu fakultetsku diplomu i priložio je uz kandidaturu za novi mandat na čelu državne obavještajne agencije, no mediji su nakon uhićenja ravnatelja OSA-e objavili da je istraga otvorena i zbog sumnjive kupnje dvije kuće u Sarajevu.

U sklopu strage u aferi "Diploma" ranije je uhićen Denis Prcić, vlasnik privatnog Američkog sveučilišta čije je sjedište u Tuzli. Prcić je već mjesec dana u pritvoru pod sumnjom da je Mehmedagiću omogućio nezakonito stjecanje diplome.

Sarajevska policija nedavno je iz sjedišta OSA-e preuzela Mehmedagićev osobni dosje i predala ga Sudu BiH. OSA je prije toga odbijala predati te dokumente uz obrazloženje da oni predstavljaju službenu tajnu čije odavanje može naštetiti aktivnostima te agencije.

Opća bolnica Pula Oglasila se bolnica o liječniku koji je krivotvorio nalaze u bolničkom sustavu: ''Svaki korisnik osobno je odgovoran za zaštitu podataka pacijenata''

Zapljena krivotvorenih pečata - 5 Ovjeravao zahtjeve za povrat poreza: Krivotvorenim pečatima Ministarstva financija 'zaradio' gotovo 250.000 kuna

Osman Mehmedagić za ravnatelja OSA-e izabran je kao osoba bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću, koji je zatražio da mu se nakon isteka prvog petogodišnjeg mandata povjeri još jedan.

Nakon toga pojavile su se sumnje u njegovu školsku spremu jer nisu postojali vjerodostojni dokazi da je on uopće negdje diplomirao.

Prosvjetna inspekcija Republike Srpske poništila je diplomu koju je stekao na jednom privatnom fakultetu u Banjoj Luci nakon što je utvrdila da nije položio sve propisane ispite, a nakon toga Mehmedagić se pojavio s diplomom Prcićeva Američkog sveučilišta.