Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičena još dvojica

Ovjeravao zahtjeve za povrat poreza: Krivotvorenim pečatima Ministarstva financija 'zaradio' gotovo 250.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na teret mu se stavlja da je krivotvorio za sada neutvrđen broj zaprimljenih zahtjeva za povrat PDV-a koje je vraćao 26-godišnjaku i drugim nepoznatim osobama, a sebi zadržao postotak od svote koja bi im bila isplaćena.

Zagrebačka policija osumnjičila je 56-godišnjaka da je u posljednje četiri godine pribavio gotovo 250 tisuća kuna krivotvoreći pečate Ministarstva financija kojima je ovjeravao zahtjeve za povrat PDV-a s pripadajućim računima raznih trgovačkih lanaca.

Pročitajte i ovo Uhićenje, ilustracija Na Trešnjevci Uhićen bjegunac s Interpolove tjeralice: Policajcima dao dokumente, no nešto im je bio sumnjivo... Ilustracija U susjedstvu Sve više žrtava lažne liječnice: Zarađivala na stomatološkim uslugama i tretmanima protiv starenja

Uz 56-godišnjaka su osumnjičena još dvojica muškaraca u dobi od 26 i 35 godina, a tereti ih se za prijevaru, krivotvorenje isprava te izradu i uporabu sredstava za krivotvorenje.

Policija sumnja da je 56-godišnjak krivotvorenim pečatima ovjeravao zahtjeve za povrat PDV-a s pripadajućim računima raznih trgovačkih lanaca od kojih mu je zahtjeve za povrat PDV-a iz dva trgovačka centra prethodno dao osumnjičeni 26-godišnjak. Jedan od zahtjeva za povrat poreza dao mu je 35-godišnjak, dok je preostale zahtjeve preuzimao od drugih zasad nepoznatih osoba iz raznih trgovačkih centara i lanaca. Stariji muškarac potom je zahtjeve potvrđivao krivotvorenim pečatima i faksimilima u dijelu koji se odnosi na ovjeru carinarnice o iznošenju dobra te je na njih upisivao nepostojeći broj evidencije.

Na faksimile je stavljao imena osoba koje kao takve ne postoje, zavedene u smislu ovlaštenih službenika uprave koja spada pod nadležno ministarstvo, utvrdila je policija.

Na teret mu stavljaju da je krivotvorio za sada neutvrđen broj zaprimljenih zahtjeva za povrat PDV-a koje je vraćao 26-godišnjaku i drugim nepoznatim osobama.

U policiji kažu da su te osobe stvarno kupovale robu, ali su fiktivno prikazivale da su je iznijeli iz Hrvatske pa im je na prodajnim mjestima isplaćivano 20 posto PDV-a za ukupan iznos računa, nakon čega je 56-godišnjak od njih tražio postotak.

Osumnjičeni trojac terete da su zajedno oštetili državni proračun za neutvrđeni novčani iznos, dok je 56-godišnjak sebi pribavio korist od najmanje 246 tisuća kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 56-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene