Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Solidarnost

Sarajevo: Prosvjedima se pridružili i studenti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sarajevu su danas protiv previsokih školarina sudjelovali studenti. Oni će se sutra solidarizirati s demonstrantima koji već nekoliko dana traže donošenje zakona o jedintvenom matičnom broju.

Veća skupina studenata danas je prosvjedovala u Sarajevu protiveći se povećanju školarina i tražeći promjene u državi te u vodstvima fakulteta, a poduprli su u mimohodu diljem grada i prosvjede koji su započeli prošloga tjedna ispred zgrade zajedničkih državnih institucija vezano za donošenje zakona i jedinstvenom matičnom broju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MUP poslao upozorenje Najavljeni masovni prosvjedi u Sarajevu Slika nije dostupna Manji incidenti Sarajevo: Pušteni svi privedeni, tvrde 'policija nas je tukla'

Uz buku bubnjeva, truba i zviždaljki studenti su najprije došli pred sjedište Vlade Županije Sarajevo, gdje su istaknuli transparente kojima su pozvali sve studente iz BiH da se ujedine te su zahtijevali promjene u društvu, politici i u vodstvima visokoškolskih ustanova. Povod za njihove prosvjede su zahtjevi za povećanjem školarina na fakultetima u Županiji Sarajevo kao i i smjena uprave Elektrotehničkog fakulteta.

>> Prosvjednici ponovno ispred zgrade Parlamenta: 'Hoćemo promjene!'

Pred sjedištem Županije Sarajevo obratio im se resorni ministar Damir Marjanović koji ih je podržao u nakani da jasno kažu što im smeta.

Nakon toga studenti su se u koloni pješice uputili pred zgradu zajedničkih institucija BiH, gdje su ih okupljeni građani, koji prosvjeduju zbog problema s donošenjem jedinstvenog matičnog broja, dočekali pljeskom. Nakon kraćeg zadržavanja prosvjednici su zatražili i smjenu dekana Elektrotehničkog fakulteta Narcisa Behlilovića.

U Bihaću se na glavnom gradskom trgu oko podneva okupilo više stotina građana dajući potporu svim građanima BiH koji danima traže donošenje zakona o matičnom broju građana, a poduprla ih je i Unija studenata Univerziteta u Bihaću.

'Ne posežite za nasiljem!'

Inače, predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozvao je u ponedjeljak sve građane BiH koji sudjeluju u prosvjedima protiv aktualnog stanja u zemlji da ne posežu za nasiljem i blokadom državnih institucija, a političare da se suzdrže od zapaljive retorike koja probleme može samo pogoršati.

Uoči novih prosvjeda koji su zakazani za utorak pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara BiH, iz Bećirovićeva je ureda medijima dostavljena izjava u kojoj on podupire pravo građana na okupljanje, no pritom upozorava kako se tijelima vlasti mora dopustiti nesmetano djelovanje.

"Svi u BiH moramo djelovati i ponašati se sukladno ustavu i zakonima naše države, poštivati pravo građana na mirno, demokratsko okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja. Istodobno tim pravom nitko ne bi smio blokirati, opstruirati i dovoditi u pitanje nesmetano funkcioniranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela vlasti BiH", izjavio je Bećirović, koji je u sklopu redovite osmomjesečne rotacije danas preuzeo dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma.

Također je pozvao Predsjedništvo BiH da se "napokon uključi u rješavanje otvorenih pitanja na državnoj razini", a zatražio je i da Vijeće ministara BiH poduzme dodatne napore koji će rezultirati rješavanjem otvorenih pitanja.

Bećirović je zaključio kako će problemi koji su doveli do nezadovoljstva građana prije ili kasnije morati biti riješeni dijalogom te kako konkretne poteze valja povući što prije da nezadovoljstvo ne bi eskaliralo. Bećirović, koji je i član vodstva SDP BiH, istaknuo je kako je ovo njegov osobni, a ne apel stranke kojoj pripada.

Bošnjačke stranke prosvjede podržavaju, srpske im se protive, a hrvatske su suzdržane

Gotovo sve političke stranke koje većinom okupljaju Bošnjake do sada su iskazale razumijevanje za prošlotjedne prosvjede u Sarajevu, potaknute činjenicom da se Vijeće ministara i parlament BiH nisu mogli usuglasiti o izmjenama zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Srpske su stranke te prosvjede osudile, dok su HDZ BiH i HDZ 1990. ostali suzdržani u ocjenjivanju prosvjeda.

Srpski i hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti BiH na stajalištu su da za sada neće odlaziti na posao u Sarajevo, jer drže kako je tamo okruženje nesigurno sve dok prijete novi prosvjedi.

Organizatori prošlotjednih prosvjeda pozvali su na novo okupljanje pred sjedištem državnih institucija u Sarajevu u utorak točno u podne, izražavajući nadu kako će im se ovog puta pridružiti znatno više ljudi.

Sudjelovanje u prosvjedima najavili su studenti Sarajevskog sveučilišta, ali i nekih udruga poput onih koje okupljaju poljoprivrednike iz Federacije BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene