Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi Ivan Mrkić

Šanse da Srbija dobije datum početka pregovora s EU 'vrlo dobre'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim optimizma u pogledu odnosa s EU, šef srbijanske diplomacije uvjeren je da će susret Tomislava Nikolića i kosovske predsjednice Atifete Jahjage pokazati jedinstvo državnog vrha oko pitanja Kosova. Najavio je i novi susret Dačić-Thaci.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić ocijenio je "vrlo dobrima" šanse Srbije da dobije datum za početak pregovora s Europskom unijom (EU), temeljeći svoje procjene na kontaktima s međunarodnim dužnosnicima, piše u srijedu beogradski "Blic".

"Dobro procjenjujem mogućnosti, ali sam i posljednja osoba koja će sličiti na sve prethodnike koji su se vezivali za neke datume. Ipak, razgovaram sa strancima i vidim kako reagiraju. Opći dojam u posljednja tri mjeseca je da stvari idu dobro po nas", rekao je Mrkić za ovaj list.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Čeka ga i glazbeni program Srbija sprema veliki doček za "čeličnog prijatelja": Vina će mu služiti Vučić osobno Danka Ilić "Danas si trebala..." Oglasila se majka malene Danke: "Ljubavi naša, nisu nam dali da budemo sretni..."

>> VIDEO Šešeljevci protiv Nikolića: Izdao si Voju, sad izdaješ i zemlju svoju!

U razdoblju do travnja, kad se očekuje da EU priopći ocjene o napretku Srbije u eurointegracijskom procesu, srbijanski šef diplomacije najavio je peti krug razgovora dvojice premijera - Ivice Dačića i Hashima Thacija sredinom veljače.

"I nakon toga će biti susreta, ali to sad ne zna vjerojatno ni (visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku) Catherine Ashton", rekao je Mrkić, a kao cilj Beograda u međuvremenu istaknuo da treba poštovati i provesti obveze istaknute u dokumentima državnog vrha o Kosovu - platformi i rezoluciji koje je usvojio i srbijanski parlament.

Mrkić je ocijenio da će današnjim susretom srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i kosovske predsjednice Atifete Jahjage u Bruxellesu Nikolić pokazati "potporu svemu onom što rade svi ostali predstavnici Srbije" i iskazati "jedinstvo državnog vrha".

"Predsjednik (Nikolić) sigurno neće pregovarati, jer pregovori idu svojim tijekom. Premijer (Ivica) Dačić je imao četiri kruga pregovora i sredinom veljače imat će peti. Premijer pregovara o nekim pitanjima s osloncem na ono što je usvojila Skupština Srbije, odnosno državni vrh", kazao je Mrkić o susretu Nikolić-Jahjaga.

Na pitanje o tome hoće li u Srbiji biti raspisani izvanredni izbori ako Beograd od Bruxellesa ne dobije očekivani datum za početak pristupnih pregovora, Mrkić je odgovorio da je to pitanje za političare i da se on "ne bavi unutarnjom politikom". "U vladi nitko nije pokrenuo to pitanje", rekao je šef srbijanske diplomacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene