Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Madura pozvao da podnese ostavku

Juan Guaido sletio na aerodrom u Venezueli, hoće li biti uhićen?

Juan Guaidó (Foto: AFP)
Juan Guaidó (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Juan Guaidó (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Oporbeni venezuelski političar Juan Guaido vratio se u ponedjeljak u Venezuelu gdje ga je dočekala oduševljena gomila pristaša, ali i odbor za doček sastavljen od europskih i latinoameričkih veleposlanika kako bi mu zajamčili sigurnost.

Mediji javljaju da dolaskom riskira uhićenje. "Mi smo ovdje, u Venezueli, i nastavit ćemo se kretati prema naprijed", kazao je nakon što je izašao iz aviona.

Pročitajte i ovo Nicolas Maduro (Foto: AFP) Kriza u Venezueli Maduro smijenio ministra kako bi riješio nestašicu struje, Guaido pozvao građane na ulice Neredi u Venezueli (Foto: AFP) Proglašeno "stanje uzbune" SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji"

Na snimci njegova dolaska vidi se da su ga na aerodromu dočekali diplomati iz SAD-a u Europske unije. Uz njih je i veliki broj Guaidovih pristaša koji mu skandiraju.

"Znamo rizike s kojima se součavamo. Jaki smo, nastavljamo", kazao je okupljenima Guaido.

Juan Guaido je bio u obilasku zemalja Latinske Amerike. BBC javlja da je svojim putovanjem prkosio zabrani koju mu je odredio Vrhovni sud zemlje kad je u veljači napustio Venezuelu.

Guaido je pozvao Venezuelance da se pridruže protuvladinim prosvjedima planiranima u ponedjeljak i u utorak. Pozvao je i predsjednika Nicolasa Madura da podnese ostavku.

Guaido je dobio podršku više od 50 zemalja. No, Maduro, kojeg podupiru Kina, Rusija i Kuba, ustrajava na tome da je on jedini legitimni predsjednik Venezuele.

Otputovao 22. veljače

Juan Guaido se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom. Vrhovni sud te zemlje, u kojem dominiraju lojalisti predsjednika Madura, zabranio je Guaidu putovanja izvan Venezuele.

Teorijski, Guaido, kao predsjednik Narodne skupštine, uživa parlamentarni imunitet, no postoji rizik od uhićenja zbog kršenja zabrane o izlasku iz zemlje. Guaido je proveo 10-ak dana u Kolumbiji. 22. veljače otputovao je u Kolumbiju gdje je prisustvovao humanitarnom koncertu u organizaciji milijardera Richarda Bransona.

Guaido je vodio organizaciju dovođenja humanitarne pomoći Venezueli, no Maduro je odbio pomoć tvrdeći da se radi o zavjeri SAD-a kojom bi se njega srušilo s vlasti.

Nakon toga, Maduro je naredio zatvaranje granica prema Kolumbiji i Brazilu. Vojnici su blokirali kamione s pomoći što je izazvalo sukobe u kojima je poginulo najmanje pet ljudi. Madurova vlada je, bez ikakvih dokaza, tvrdila da je pomoć kontaminirana i kancerogena.

Osporavanje zabrane putovanja koju je uveo najviši sud u Venezueli vjerojatno će Guaida dovesti u probleme. "Ne može doći i otići, pravosudni sustav mu je zabranio napuštanje zemlje. Poštujem zakone", kazao je ranije Maduro.

Uhićenje će izazvati veliku reakciju

Guaido je spreman i na uhićenje. "Ako se režim usudi oteti nas, to će biti posljednja pogreška koju su napravili", kazao je.

"SAD daje najveću važnost povratku u Venezuelu Juana Gauaidoa u potpunoj sigurnosti", napisao je na Twitteru američki potpredsjednik Mike Pence. "Svijet motri - prijelaznom predsjedniku Guaidou mora biti omogućen povratak u Venezuelu u potpunoj sigurnosti", dodao je Pence.

Njegovo uhićenje izazvalo bi ogromnu reakciju. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton napisao je na Twitteru: "Venezuelanski privremeni predsjednik Juan Guaido najavio je planirani povratak u Venezuelu. Bilo kakve prijetnje ili djelo protiv njegova sigurna povratka bit će uzrok snažnog odgovora Sjedinjenih država".

Šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini kazala je da bi ugrožavanje "slobode, sigurnosti i osobnog integriteta Guaida predstavljalo veliku eskalaciju napetosti". Diplomati iz Lima grupe, grupacije zapadnih zemalja kojima je zadatak uhvatiti se u koštac s venezuelanskom krizom, prošli su tjedan objavili kako imaju informaciju o "ozbiljnim prijetnjama za njegov život".

Vojnici bježe od nestašice hrane i lijekova

Proteklih tjedana, međunarodni pritisak na Madura da se povuče s mjesta predsjednika se povećavao. On je sve pozive na ostavku odbacio i osudio ih kao pokušaje državnog udara.

Prema kolumbijskim dužnosnicima za migraciju, više od 500 vojnika napustilo je vojsku tijekom proteklih tjedana. Svi su kazali kako i vojnici trpe istu nestašicu poput stanovnika Venezuele - nedostatak lijekova i hrane osjeti se na svakom koraku.

Vladini lojalisti i dalje kontroliraju veći dio pravosuđa i Nacionalne ustavotvorne skupštine, tijela koje je Maduro osnovao kako bi zaobišao zakonodavstvo koje kontrolira oporba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene