Oporbeni venezuelski političar Juan Guaido vratio se u ponedjeljak u Venezuelu gdje ga je dočekala oduševljena gomila pristaša, ali i odbor za doček sastavljen od europskih i latinoameričkih veleposlanika kako bi mu zajamčili sigurnost.

Galerija


Mediji javljaju da dolaskom riskira uhićenje. "Mi smo ovdje, u Venezueli, i nastavit ćemo se kretati prema naprijed", kazao je nakon što je izašao iz aviona.

Vezani članci Neredi u Venezueli (Foto: AFP) SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji" Venezuela bez struje (Foto: AFP) Humanitarna katastrofa u Venezueli: Građani danima bez struje i vode, paralizirane bolnice, zatvorene trgovine i banke

Na snimci njegova dolaska vidi se da su ga na aerodromu dočekali diplomati iz SAD-a u Europske unije. Uz njih je i veliki broj Guaidovih pristaša koji mu skandiraju.

"Znamo rizike s kojima se součavamo. Jaki smo, nastavljamo", kazao je okupljenima Guaido.

Juan Guaido je bio u obilasku zemalja Latinske Amerike. BBC javlja da je svojim putovanjem prkosio zabrani koju mu je odredio Vrhovni sud zemlje kad je u veljači napustio Venezuelu.

Guaido je pozvao Venezuelance da se pridruže protuvladinim prosvjedima planiranima u ponedjeljak i u utorak. Pozvao je i predsjednika Nicolasa Madura da podnese ostavku.

Guaido je dobio podršku više od 50 zemalja. No, Maduro, kojeg podupiru Kina, Rusija i Kuba, ustrajava na tome da je on jedini legitimni predsjednik Venezuele.

Otputovao 22. veljače

Juan Guaido se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom. Vrhovni sud te zemlje, u kojem dominiraju lojalisti predsjednika Madura, zabranio je Guaidu putovanja izvan Venezuele.

Teorijski, Guaido, kao predsjednik Narodne skupštine, uživa parlamentarni imunitet, no postoji rizik od uhićenja zbog kršenja zabrane o izlasku iz zemlje. Guaido je proveo 10-ak dana u Kolumbiji. 22. veljače otputovao je u Kolumbiju gdje je prisustvovao humanitarnom koncertu u organizaciji milijardera Richarda Bransona.

Guaido je vodio organizaciju dovođenja humanitarne pomoći Venezueli, no Maduro je odbio pomoć tvrdeći da se radi o zavjeri SAD-a kojom bi se njega srušilo s vlasti.

Nakon toga, Maduro je naredio zatvaranje granica prema Kolumbiji i Brazilu. Vojnici su blokirali kamione s pomoći što je izazvalo sukobe u kojima je poginulo najmanje pet ljudi. Madurova vlada je, bez ikakvih dokaza, tvrdila da je pomoć kontaminirana i kancerogena.

Osporavanje zabrane putovanja koju je uveo najviši sud u Venezueli vjerojatno će Guaida dovesti u probleme. "Ne može doći i otići, pravosudni sustav mu je zabranio napuštanje zemlje. Poštujem zakone", kazao je ranije Maduro.

Uhićenje će izazvati veliku reakciju

Guaido je spreman i na uhićenje. "Ako se režim usudi oteti nas, to će biti posljednja pogreška koju su napravili", kazao je.

"SAD daje najveću važnost povratku u Venezuelu Juana Gauaidoa u potpunoj sigurnosti", napisao je na Twitteru američki potpredsjednik Mike Pence. "Svijet motri - prijelaznom predsjedniku Guaidou mora biti omogućen povratak u Venezuelu u potpunoj sigurnosti", dodao je Pence.

Njegovo uhićenje izazvalo bi ogromnu reakciju. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton napisao je na Twitteru: "Venezuelanski privremeni predsjednik Juan Guaido najavio je planirani povratak u Venezuelu. Bilo kakve prijetnje ili djelo protiv njegova sigurna povratka bit će uzrok snažnog odgovora Sjedinjenih država".

Šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini kazala je da bi ugrožavanje "slobode, sigurnosti i osobnog integriteta Guaida predstavljalo veliku eskalaciju napetosti". Diplomati iz Lima grupe, grupacije zapadnih zemalja kojima je zadatak uhvatiti se u koštac s venezuelanskom krizom, prošli su tjedan objavili kako imaju informaciju o "ozbiljnim prijetnjama za njegov život".

Vojnici bježe od nestašice hrane i lijekova

Proteklih tjedana, međunarodni pritisak na Madura da se povuče s mjesta predsjednika se povećavao. On je sve pozive na ostavku odbacio i osudio ih kao pokušaje državnog udara.

Prema kolumbijskim dužnosnicima za migraciju, više od 500 vojnika napustilo je vojsku tijekom proteklih tjedana. Svi su kazali kako i vojnici trpe istu nestašicu poput stanovnika Venezuele - nedostatak lijekova i hrane osjeti se na svakom koraku.

Vladini lojalisti i dalje kontroliraju veći dio pravosuđa i Nacionalne ustavotvorne skupštine, tijela koje je Maduro osnovao kako bi zaobišao zakonodavstvo koje kontrolira oporba.