Američki potpredsjednik Mike Pence namjerava se prvi put sastati s venezuelskim oporbenim čelnikom u Kolumbiji u ponedjeljak, rekli su Penceovi savjetnici, u znak potpore Juanu Guaidou nakon vikenda ispunjenog nasiljem.

Galerija


Vojska odana venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru u subotu je blokirala konvoje humanitarne pomoći na prijelazu iz Kolumbije u Venezuelu koristeći suzavac i gumene metke te ubila dvoje prosvjednika. Sjedinjene Države zbog nasilja bi mogle nametnuti nove sankcije u ponedjeljak kako bi Madurova vlada ostala bez prihoda.

Vezani članci Samoproglašeni venezuelski predsjednik Juan Guaido (Foto: AFP) Venezuelsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Guaidoa za "veleizdaju" Venezuela (Dnevnik.hr) Hrvat u Caracasu za Dnevnik Nove TV: "Narod baca kamenje, vojska bombe, čuje se pucnjava mitraljeza"

Pence putuje u kolumbijski glavni grad Bogotu kako bi se sastao sa skupinom regionalnih čelnika koji su priznali Guaida kao legitimnog čelnika Venezuele nakon što je Maduro održao izbore prošle godine čije rezultate oporba nije priznala. Viši američki dužnosnik rekao je novinarima u petak da će Pence biti spreman proglasiti nove sankcije na sastanku bude li pomoć vraćena, uz dodatni pritisak na državnu naftnu tvrtku PDVSA.

"Bude li ikakva nasilja, ili ikakve negativne reakcije hijerarhije venezuelskih vojnih snaga, također bi mogle biti nametnute mjere koje je najavio potpredsjednik i druge zemlje u pogledu toga da se još više zatvori međunarodni financijski krug", rekao je dužnosnik želeći ostati anoniman. Maduro opovrgava da postoji nestašica hrane i lijekova u Venezueli i kaže da je svrha pomoći potkopati vladu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo na Twitteru je objavio da će "SAD poduzeti akciju protiv onih koji se protive mirnoj obnovi demokracije u Venezueli".

U nizu tvitova Pompeo je također kritizirao Madura zbog blokade oporbenih pristaša koji pokušavaju dopremiti pomoć u Venezuelu. "Koja vrsta bolesnog tiranina zaustavlja hranu da je ne dobiju gladni ljudi?", napisao je u tvitu uz koji je objavio fotografije sukoba na venezuelskim granicama. "SAD osuđuje napade Madurovih nasilnika na civile u Venezueli", napisao je i dodao da su "posljedice tih napada smrti i ozljede".

Kolumbija povlači diplomatsko osoblje

Kolumbija je priopćila da povlači diplomatsko osoblje iz Caracasa nakon što je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro prekinuo sve političke i diplomatske veze s Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venezuelu. Odluku o povlačenju diplomata iz Venezuele potvrdio je kolumbijski ministar vanjskih poslova Holmes Trujillo istaknuvši da će se to provesti što je prije moguće.

"Kolumbija priznaje predsjednika Juana Guaidoa i ne priznaje legitimnost uzurpatora (predsjednika Nicolasa) Madura", rekao je Holmes Trujillo na granici s Venezuelom. Dodao je i kako je oporbeni čelnik (Juan Guaido) pozvao kolumbijsko diplomatsko i konzularno osoblje da ostane u Venezueli, ali kako bi im zaštitila "život i integritet", Bogota će ih povući što je prije moguće.

Također je upozorio Madurovu administraciju da će biti odgovorna za svaki eventualni čin agresije protiv kolumbijskih diplomata koji su još u Venezueli. Maduro je odluku o prekidu diplomatskih odnosa s Kolumbijom donio nakon što je ta zemlja pomagala oporbi u nastojanju da dopremi humanitarnu pomoć u Venezuelu. U subotu je dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venezuelu.

Najmanje dvoje mrtvih na granici Venezuele i Brazila

Najmanje dvije osobe, a jedan je četrnaestgodišnji dječak, ubijene su u subotu na granici Venezuele i Brazila gdje je venezuelska vojska blokirala konvoj humanitarne pomoći, objavila je nevladina udruga, a prenijele su agencije. "Dvije smrti posljedica su vojne represije u mjestu Santa Elena de Uairén. Ubijeni su metcima, jedan od njih u glavu", rekao je za agenciju France Presse Olnar Ortiz, član nevladine udruge Foro Penal, koja se protivi vladi u Caracasu.

Venezuelska vojska silom je u subotu odgovorila na granici Venezuele pristašama oporbenog čelnika Juana Guaidoa i volonterima koji su nastojali dopremiti humanitarnu pomoć, a predsjednik Nicolas Maduro odbija je primiti. Maduro, koji ne pristaje odreći se vlasti unatoč prosvjedima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju protiv njegove zemlje, naredio je u petak zatvaranje glavnih graničnih prijelaza sa susjednim državama.

Udruga Foro Penal optužila je vojsku da je otvarala vatru na mnoštvo koje se okupilo na granici tražeći otvaranje prolaza za humanitarne konvoje. Foro Penal navodi da je 29 osoba ozlijeđeno u sukobima, no agencija Reuters koja je to prenijela piše da taj podatak nije mogla potvrditi. Kolumbijske imigracijske službe objavile su da su "dva kamiona" zapaljena na granici. Venezuelska zastupnica Gaby Arellano, naklonjena Guaidou, rekla je da je vojska odgovorna za palež kamiona po nalogu predsjednika Madura.

Novog predsjednika priznalo pedesetak zemalja

Samoproglašeni privremeni predsjednik Guaido, kojega je priznalo pedesetak zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama, odredio je subotu kao odlučujući dan u koji će biti isporučena pomoć danima blokirana u Kolumbiji i Brazilu. Guaido je sam na Twitteru objavio "Pozor Venezuelo: službeno objavljujemo da je ušla prva pošiljka humanitarne pomoći preko naše granice iz Brazila. To je velik uspjeh, Venezuelo", poručio je iz pograničnoga grada Cucute u Kolumbiji.

Dvojica novinara agencije France Presse u mjestu Pacaraima konstatirala su da su kamioni u subotu navečer bili stacionirani između carinskih kontrola dviju zemalja. Za katastrofalno stanje u Venezueli, zemlji najbogatijoj zalihama vatre, Maduro krivi američke sankcije koje su blokirale fondove i naftni sektor koji je vitalan za tu članicu OPEC-a.

U subotu je Maduro svoj bijes iskalio na susjednoj Kolumbiji i predsjednika Ivana Duquea optužio za fašizam. Objavio je da prekida sve političke i diplomatske veze s Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venezuelu. Tisuće prosvjednika okupile su se pred vojnom bazom u Caracasu i tražile da vojska dopusti ulazak konvoja humanitarne pomoći.

Kolumbijske vlasti objavile su da vojnici dezertiraju i da je prebjeglo najmanje 13 vojnika. Deset pripadnika Nacionalne garde prebjeglo je kod kolumbijskog okruga Norte de Santander, a jedna se osoba predala u okrugu Araucu, objavila je kolumbijska migrantska agencija.

Kolumbijska televizija prikazala je snimke prebjega. Jedan se časnik predstavio kao bojnik Hugo Parra i priznao je Guaidoa za predsjednika. "Ono što smo učinili danas, učinili smo za naše obitelji, za venezuelski narod", rekao je za kolumbijsku televiziju jedan od dezertera. Kolumbijska migrantska agencija najavila je ranije da će humanitarnu pomoć iskrcati volonteri formirajući ljudski lanac. (Hina,M.V.)