Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Marka Stričevića

Samit NATO-a u Vilniusu: "Savez je dobio novu članicu, jedinstvo s Turskom i ukrajinskog predsjednika Zelenskog"

Marko Stričević
Marko Stričević Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović NATO samit je iskoristio za posjet hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u Borbenoj grupi pojačane prednje prisutnosti Saveza u Litvi. Novinarima je ponovno izjavio kako nisu svi u NATO-u ravnopravni. Dodao je kako se na samitu suzdržao od izjava na temu Ukrajine i rekao da gleda hrvatski interes.

Događanja u Vilniusu prati reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević. Navodi da je na samitu najviše dobio NATO.

"Dobio je novu članicu - Švedsku, poruku jedinstva u suzbijanju unutarnjeg sukoba s Turskom, poruku o novom jedinstvu, a naposljetku i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Pojavio se iako je žestoko kritizirao planove NATO-a", izvjestio je Stričević.

"Zemlje G7 obvezale su se trajno financirati ukrajinsku borbu protiv Rusije, no to će trebati dodatnu ratifikaciju. Ovog ljeta počinje obuka ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16, a potom i njihova dostava Ukrajini u nastavku godine", dodao je.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Za Dnevnik Nove TV Pupovac nakon sastanka koalicije: "Mislim da Plenković nije znao što se događa u HEP-u, no postoji čvrsta odlučnost da se to razjasni"

"Stoltenberg naglašava kako se radi o odnosu između dva ravnopravna i jednaka partnera. U stvarnosti je stanje takvo da jedan od tih partnera puno više riskira i žrtvuje se, dok drugi to manje čini", istaknuo je Stričević.

Susret iza zatvorenih vrata

O susretu predsjednika Milanovića i Zelenskog kaže kako se radi o susretima iza zatvorenih vrata. "Oni su bili na istom sastanku i u istoj sobi", dodaje.

"Milanović je dao do znanja da se držao po strani više kad je bila riječ o ukrajinskim pitanjima što vjerojatno znači da su prisutni ostali uskraćeni za neke od predsjednikovih konstrukcija koje su se proteklih mjeseci jako sviđale ruskim režimskim medijima", izvjestio je Stričević.

Pročitajte i ovo Mladen Dragičević Ogromni gubici Zbog štrajka u pravosuđu gospodarstvo je stalo: "Poduzetnici su blokirani, kao i većina građana. Javljaju nam se očajni ljudi koji su dali kaparu za stan, a sada ostaju bez toga"

"Milanović kaže da je više radio na marginama samita s raznim liderima kojima je naglašavao potrebe regije u kojoj se nalazi Hrvatske, a to su što skorije primanje u EU Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije te rješavanje kriza i status Kosova kojeg ne priznaju četiri članice NATO-a i pet članica Unije", zaključio je Stričević.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene