Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova demokracija dobila izbore

Samaras: Ovo je pobjeda za cijelu Europu, nema više avantura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi službeni rezultati grčkih izbora pokazali su da je pobjedu odnijela stranka Nova demokracija. Njen vođa Antonis Samaras izjavio je kako je to 'pobjeda za cijelu Europu'.

Vođa grčke stranke Nova demokracija, Antonis Samaras, nakon prvih službenih rezultata jučerašnjih ponovljenih izbora proglasio je 'pobjedu za cijelu Europu'. Samarasova stranka osvojila je 29,7 % glasova što im je donijelo 129 mjesta u parlamentu. Stranka Syriza osvojila je 26,9 % glasova i 71 mjesto u parlamentu, dok je socijalistički Pasok odnio 12,3 % glasova, te zajedno s time 33 mjesta u parlamentu, prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

'Danas su Grci odlučili da će ostati u eurozoni. Ovo je pobjeda za cijelu Europu. Pozivam sve stranke koje imaju iste ciljeve kao mi da nam se pridruže u formiranju nove, stabilne vlade. Više neće biti avantura, a mjesto Grčke u Europi više neće biti upitno', rekao je Samaras nakon izbora.

>> Grci poručuju EU: Ako propadnemo mi, propast ćete i vi!

Čelnik antieuropske radikalne lijeve stranke Syrize, Alexis Tsipras, priznao je u nedjelju navečer poraz na parlamentarnim izborima u Grčkoj i rekao da je nazvao čelnika Nove demokracije Antonisa Samarasa kako bi mu čestitao. Kako prenosi grčka agencija ANA, Samaras je predložio osnivanje 'vlade nacionalnog spasa'.

Nova demokracija trebala bi sa socijalističkim Pasokom stvoriti većinsku koaliciju, a prema grčkom izbornom zakonu pobjednička stranka dobiva 50 dodatnih mjesta u parlamentu kako bi se olakšalo formiranje vlade.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene