Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljeni oko štednje

Grci poručuju EU: Ako propadnemo mi, propast ćete i vi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je opet podijeljena oko mjera štednje. Prema izlaznim anketama, konzervativna Nova demokracija i krajnje lijeva Siriza gotovo su izjednačene. Kako je moguće formirati novu Vladu?

Kojim će putem Grčka nitko ne zna. Treba pričekati tko će biti relativni pobjednik jer prema grčkim zakonima pobjednik dobija još 50 dodatnih mandata. Mnogi Grci smatraju kako su ovi izbori zapravo referendum za ostanak ili izlazak iz eurozone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neočekivana cijena GRČKA BI DRAMA MOGLA POSTATI TRENUTAK ISTINE 'Merkel hoda po žici' Slika nije dostupna Sustav pred slomom PANIKA U GRČKIM BANKAMA! Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura!

Kod Grka je, kažu mnogi, prevladao gnjev i bijes u smislu: 'Ako mi propadnemo propast ćete i vi jer vi ste nas doveli u situaciju da moramo vraćati kredite, vi ste nas naučili na ovako lagodan život, a od nas praktički preko noći tražite da ga promijenimo'.

Brodovlasnik Nikos Koronis s puno straha čeka odluku Grka. Strahuje od napuštanja eura. 'Ne vjerujem u to da bi Grčka prešla na drahmu, to bi bila katastrofa. Mi smo zemlja koja samo uvozi', kazao je Koronis.

>> Ključni izbori u Grčkoj: Nova demokracija 0,5 posto ispred Syrize

Napuštanje eura bilo bi pogubno, tvrde analize. Preko noći nezaposlenost bi narasla na 34 posto, inflacija na 22 posto a drahma bi devalvirala 65 posto. Grčki BDP bi se preko noći prepolovio.

'Svjesni su da su došli do donje granice i svjesni su da trebaju promjene', kazala je PR menadžerica Gordana Labović koja živi u Grčkoj već dva desetljeća i vidi koliko je kriza dramatično promijenila društvo. 'Ali mislim da Grci ne prihvaćaju krivicu 100 posto', dodala je.

Krivicu traže i u međunarodnim financijskim institucijama. 'Svi znaju da program ne valja zbog birokrata', kaže kandidat za zastupnika Aleksandros Moraitakis.

Konstantinos Moraitakis jedna je od ključnih osoba Nove demokracije za gospodarstvo. Možda i ministar ako pobijede. Štednja da, ali i promjena pravila igre. 'Imati PDV od 23 posto? Pa to je suludo. Porezi i rezovi su uništili ekonomiju. Rezanjem plaća i mirovina doveli ste do deflacije i negativnog rasta. Zatvaraju se tvrtke, trgovine, PDV ne možeš platiti i svi gube'.

Grci tvrde - ne možemo se preko noći mijenjati, pa niti otpuštati. '150.000 ljudi a izgubi posao? Postupno da, ali ne preko noći', smatra brodovlasnik Nikos Koronis.

Niti će preko noći nestati euro.'Drahma još godinu dana nije moguće jer zbog tehničkih razloga ne možemo izaći iz eura', pojašnjava Konstantinos Moraitakis.

Život bez eura u Grčkoj bi trajao kratko. Zemlja bi preko noći postala socijalni slučaj. A onda to više neće biti grčki već europski problem. 

Politička reakcija Europske unije se očekuje već sutra.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene