Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasat će protiv

Saga o JMBG-u u BiH se nastavlja: SDA protiv izmjena zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo prijedlog izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju, Stranka demokratske akcije najavila je da u parlamentu neće glasati za takav zakon.

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) u srijedu je osudila prijedloge izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG) što ih je tijekom dana usvojilo Vijeće ministara BiH te je najavila kako će u parlamentu biti protiv usvajanja takvih prijedloga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protuustavno djelovanje Transparency International: 'Vlast u BiH ruši načelo podjele vlasti i vladavinu prava' Slika nije dostupna Nakon mjesec dana prosvjeda Ne boje se više doći u parlament: Zastupnici BiH nastavljaju rad

'Prijedlog zakona predstavlja bespogovorno prihvaćanje ultimatuma srpkih političkih stranaka', stoji u reagiranju najveće oporbene stranke u BiH. Nesuglasje među političkim strankama o izmjenama zakona o JMBG-u dovele su u lipnju do velikih prosvjeda u Sarajevu te potom do jednomjesečne blokade rada parlamenta.

>> Sarajevo: Prosvjedi urodili plodom, jednoglasno usvojene izmjene zakona o JMBG-u

Vijeće ministara BiH u srijedu je usvojilo prijedlog izmjena zakona kojima je umjesto dosadašnjih predviđena uspostava novih registracijskih područja odvojenih po entitetima. U SDA drže kako je to očevidno popuštanje zahtjevima iz Republike Srpske, a za sve krive Socijaldemokratsku partiju (SDP BiH) i Savez za bolju budućnost (SBB) kao stranke koje trenutačno na državnoj razini zastupaju bošnjačke interese.

U SDA smatraju kako SDP i SBB to čine isključivo radi očuvanja ministarskih fotelja. 'Ukoliko stupi na snagu, ovakvo rješenje ograničava temeljna ljudska prava i slobode građana', navode iz SDA te ističu kako ta stranka 'neće poduprijeti razvlašćivanje države'.

Za razliku od SDA, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u srijedu je iskazao zadovoljstvo činjenicom da su ministri jednoglasno usvojili prijedlog izmjena zakona o JMBG-u koji bi se po žurnoj proceduri pred Zastupničkim domom parlamenta BiH trebao naći već u četvrtak.

'Iskreno očekujem da će izmjene zakona o JMBG-u proći u oba doma. Barem bi na ovoj razini parlamentarna većina trebala odražavati jednoglasno stajalište članova Vijeća ministara', izjavio je novinarima Bevanda koji je ujedno visoki dužnosnik HDZ BiH.

Uz tu stranku u vladajućoj koaliciji na državnoj razini te tako i u Vijeću ministara su HDZ 1990., SDP, SBB, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS).

Te stranke imaju potrebnu većinu za izglasavanje zakona, no SDA njihovo stupanje na snagu može zaustaviti ukoliko se njezini zastupnici u Domu naroda pozovu na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. U takvim slučajevima pravorijek donosi Ustavni sud BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene