Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH jedna od njih

SAD žele ojačati vojnu suradnju s državama u zoni ruskog utjecaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usvoji li američki Senat zakona o sprječavanju ruske agresije na Ukrajinu Bosna i Hercegovina bit će uvrštena na popis država s kojima će SAD ojačati vojnu suradnju kako bi se spriječila ruska ekspanzija u Europi, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Nakon što je Kongres SAD-a prošlog tjedna usvojio rezoluciju 758 kojom se osuđuje rusko miješanje u krizu u Ukrajini, pri čemu se ono karakterizira kao agresija na neovisnu državu, otvoren je prostor i za usvajanje znatno preciznijeg zakona koji je u senatskoj proceduri još od svibnja, ocjenjuje sarajevski list.

Pročitajte i ovo Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Republikanski senator Bob Corker tada je predložio zakon koji definira znatno oštriji odnos SAD prema ruskoj ekspanziji u Europi. Taj zakon do sada je predstavljen u vanjskopolitičkom odboru Senata i do sada ga je, uz Corkera, poduprlo 27 senatora.

Predloženim tekstom posebna se pozornost poklanja državama u području koje se smatra zonom razgraničenja s Rusijom što se odnosi na baltičke zemlje i Poljsku, ali i BiH, Srbiju te Kosovo.

Rusija prijeti SAD-u osvetom - 'Ne sumnjajte da ćemo ostati bez odgovora'

BiH je izrijekom spomenuta i u dijelu zakona u kojemu se od američkog predsjednika traži da proširi suradnju na planu obrane i sigurnosti s nekim državama koje nisu članice NATO-a a u zoni su potencijalnog ruskog utjecaja.

To se također odnosi na Ukrajinu te na Moldaviju, Gruziju, Makedoniju i Azarbejdžan.

Po prijedlogu senatora Corkera, SAD bi u suradnji s NATO-om trebale uspostaviti posebeni fond za jačanje obrane ovih država, a ako bi zakon bio usvojen u razdoblju od tri mjeseca uslijedilo bi pokretanje pregovora o novim međudržavnim ugovorima o vojnoj i sigurnosnoj suradnji.

Po procjeni "Avazovih" neimenovanih izvora, prijedlog zakona o sprječavanju ruske agresije ima "sasvim pristojne šanse" biti usvojen, no i ako je samo u proceduri u Senatu već ima "političku snagu" jer daje upute kreatorima američke vanjske i sigurnosne politike u kojem pravcu trebaju djelovati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene