Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oglasio se Biden

Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

Američki borbeni zrakoplov
Američki borbeni zrakoplov Foto: Afp
Počeli su američki napadi na Irak i Siriju kao odgovor na napad dronom na američku bazu u Jordan. Tada je ubijeno troje američkih vojnika i ranjeno još 40 osoba.

Sjedinjene Američke države započele su val osvetničkih zračnih napada usmjerene na militante u Iraku i Siriji u petak navečer, potvrdila su to tri američka dužnosnika za Reuters.

Vjeruje se da je to tek prvi udar u nizu koji je SAD pripremio kao odgovor na smrt troje američkih vojnika koji su ubijeni u napadu dronom na američku bazu u Jordanu u nedjelju. Tada je ozlijeđeno 40 ljudi.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Ševrović - 2 naplatne kućice odlaze u prošlost Koliko će koštati cestarina i kako će se naplaćivati novim sustavom? "Bit će cijela kombinacija modernih tehnologija"

Dvojica dužnosnika rekla su da su ciljani objekti u Iraku u Siriji koji su povezani s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i militante koje ona podržava, piše Reuters.

Sirijska državna televizija izvijestila je da ima ubijenih i ranjenih na više lokacija u Badiji i na granici Sirije i Iraka. 

Prema trenutačnim informacijama 10 je ljudi poginulo, a 18 ih je ozlijeđeno, izvijestio je međunarodni dopisnik John Sparks za Sky News.

Oglasio se Biden

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je početak napada.

"Danas poslijepodne, prema mojim zapovijedima, američke vojne snage napale su mete u objektima u Iraku i Siriji koje IRGC i militanti koriste za napad na američke snage.

Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima koje sami odaberemo.

Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Ali neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo - ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", ustvrdio je.

"Pogođeno više od 85 ciljeva"

Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je da su američke snage pogodile više od 85 ciljeva s brojnim zrakoplovima uključujući bombardere dugogo dometa koji su doletjeli iz SAD-a.

"U zračnim napadima korišteno je više od 125 preciznih streljiva. Objekti koji su pogođeni uključivali su operacije zapovijedanja i kontrole, centre, obavještajne centre, rakete i projektile, i skladišta bespilotnih letjelica, te logističke objekte i objekte lanca opskrbe streljivom milicijskih skupina i njihovih sponzora IRGC-a koji su omogućili napade na američke i koalicijske snage", napisali su na mreži X.

 

Jedan u nizu

Prema analitičaru Marku Stoneu, ovo je tek jedan u nizu bombardiranja. Pretpostavlja da će to trajati nekoliko noći, a dodao je i da postoje nagađanja da je neke od napada u Siriji izveo Izrael.

"To neće biti jedan napad, to će biti kampanja kako to neki Amerikanci opisuju", rekao je za Sky News za koji je vojni analitičar Sean Bell istaknuo da trenutačni napad nije veliko iznenađenje.

Ono što je iznanađenje, dodao je, jest to što se odgovor čekao ovoliko dugo. Naglasio je i da SAD ne želi pogoršati situaciju na Bliskom istoku.

Društvenim mrežama šire se snimke uz koje se navodi da su američki napadi. 

 

 

Odgovor na napad dronom

SAD je za napad dronovima, u kojem su poginuli njihovi vojnici, okrivio militante koje podupire Iran.

Sky News dodaje da su militantske skupine koje podupire Iran u cijeloj regiji iskoristile sukob Izraela i Hamasa kako bi opravdale napade na američke objekte najmanje 166 puta. 

Pročitajte i ovo Loša kvaliteta zraka - 5 vrlo loša kvaliteta Loš zrak i neugodan miris diljem Hrvatske: "Baš se pitam zašto ovih dana kad nije toliko hladno", "Bojim se za djecu, unuke..."

Napad u kojem su poginuli američki vojnici prvi je smrtonosni napad na američke snage od početka izbijanja sukoba 7. listopada.

Biden je još u utorak rekao da je odlučio kako će odgovoriti na napad na američku bazu u Jordanu, ali nije objavio kao će to izgledati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene