Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podložni smo prijevarama

Prepoznajte li je li med koji kupujete pravi ili lažan? Izgledaju isto, a pčele nisu ni vidjeli

Aktualno Galerija Analiza meda - 4 Analiza meda - 4 Foto: DNEVNIK.hr Analiza meda - 3 Analiza meda - 3 Foto: DNEVNIK.hr Analiza meda - 2 Analiza meda - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Analiza meda - 1 Galerija 1/4 >>
Čak i ako piše odakle je, ne znači da su potrošači sigurni od prijevare. Lažni med koji pčelu nije ni vidio sve češće se prodaje, a što pokazuju analize, Dnevnik Nove TV provjerio je u Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Kakve je kvalitete med, odgovara li sve deklaraciji, ali i je li riječ o lažnom medu provjeravaju u Nastavnom zavodu Andrija Štampar.

Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk razgovarala je s doktoricom Barbarom Stjepanović s Odjela za higijenu okoliša koja je kazala da je laiku jako teško prepoznati lažni med.

"Osnovne analize, kada se med donese da se utvrdi je li patvorina ili ne koje mi radimo, jedan je peludna analiza koja ima cjelovitu priču. Mi po toj peludi vidimo ima li naznaka da je med patvoren ili. Ako zaključimo da ima naznake, onda se on upućuje na daljnje analize koje će to potvrditi ili će opovrgnuti", dodala je.

Pročitajte i ovo Loša kvaliteta zraka - 5 vrlo loša kvaliteta Loš zrak i neugodan miris diljem Hrvatske: "Baš se pitam zašto ovih dana kad nije toliko hladno", "Bojim se za djecu, unuke..."

Doktorica Stjepanović pokazala je kako kolege pripremaju med za analizu. "Ide odvaga meda, električna provodnost koja je također važan parametar za potvrdu botaničkog podrijetla meda", objasnila je.

Kako proizvođači dobiju lažni med i što je u njemu reporterka Bijuk pitala je doktora Daria Lasića.

"Pčelari imaju pčele koje nose nektar i obrađuju taj nektar u med. U ovaj se drugi dodaju strani šećeri, to su patvorine na bazi sirupa, od trščanog sirupa, repičinog sirupa, ali isto tako i od rižinog sirupa i drugih vrsta agave", pojasnio je Lasić.

Pokazao je i pravi i lažni med jedan kraj drugoga. "To je jedna tipična kristalizacija pravog meda za kojeg bi možda netko krivo posumnjao da je patvorina, a ovdje vrlo slično izgleda patvorina i to ima elemente 20 ili 50 posto meda, a ostalo je strani šećer", rekao je doktor i pokazao kako izgledaju čiste patvorine.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Dnevnik Nove TV pita Treba li premijer preispitati odluku o Turudiću? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Lažni med se ne može primijetiti golim okom, već mora doći na analizu. Doktor je upitan koliko često nailaze na patvorine umjesto meda.

"Pa sve češće i ovisi tko nas pita. Ako nas mali pčelar pita, onda radimo peludnu analizu i to je najčešće med ako je bagremov med ili cvjetni. Međutim kad inspekcija donese s terena, s ceste ili drugih izvora gdje kupci to mogu nabaviti, onda su često i patvorine", zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene