Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države zadržale su vodeću ulogu u prodaji oružja zemljama u razvoju u 2006. godini, dok za njima slijede Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Kina, pokazala je studija američkog Kongresa.


Od ukupnog prometa oružjem u 2006. godini, čija je vrijednost procijenjena na 28.8 milijardi dolara, na SAD otpada 10.3 milijarde, Rusiju 8.1 milijardu, a Veliku Britaniju 3.1 milijardu dolara. 

Vezani članci Slika nije dostupna Računalna greška razočarala čak 22.000 ljudi Slika nije dostupna Dvije godine zatvora zbog ubojstva hrčka

Njemačka je na četvrtom mjestu sa šest posto udjela u globalnoj prodaji oružja, a Kina peta s tri posto.

Na popisu kupaca oružja, prvi je Pakistan s nabavkama vrijednim 5.1 milijardu dolara, slijedi Indija s 3.5 milijardi, Saudijska Arabija s 3.2 milijardi, Venezuela 3.1 milijardu, Alžir s 2.1 milijardu, Izrael s 2.1 milijardu i Brazil s 1.1 milijardu dolara.

Na globalnom tržištu oružja vlada velika konkurencija, a države proizvođači prodajom oružja zemljama u razvoju nastoje ne samo ostvariti dobit već i proširiti svoj politički utjecaj. Vrijednost ukupnog prometa oružjem u 2006. pala je u odnosu na 2005. godinu, kada je iznosila 31.8 milijardi dolara, što se povezuje s rastom cijene nafte, koji je mnoge zemlje u razvoju primorao da se odluče za dogradnju postojećih oružanih sustava umjesto nabavke novih, ocjenjuje se u studiji.

Kombinirana vrijednost svjetskih prodaja oružja zemljama u razvoju i razvijenim državama iznosila je u 2006. 40.3 milijarde dolara, što je pad od 13 posto u odnosu na 2005.

Studija 'Transferi konvencionalnog oružja u zemlje u razvoju', koje je pripremila nestranačka Kongresna istraživačka služba, odjel Kongresne knjižnice, pokazuje povezanost prodaja oružja s globalnom politikom.

Primjerice, Rusija, koja je zadnjih godina glavni opskrbljivač oružja za Iran, uključujući i prodaju 700 milijuna dolara vrijednih sustava protuzračne obrane 2005., nije sklopila ni jedan veći ugovor o prodaji oružja Iranu tijekom 2006., zbog napetosti oko iranskog nuklearnog programa i uvođenja sankcija Vijeća sigurnosti UN Teheranu.

Istodobno, Moskva nastavlja s velikim isporukama oružja naftom bogatoj Venezueli i režimu antiameričkog predsjednika Huga Chaveza, na zabrinutost Washingtona.

Među ugovorima Rusije i Venezuele u 2006. je i onaj o nabavci dvije eksadrile, s 24 lovca bombardera Suhoj-30, vrijedna preko milijardu dolara i nabavci transportnih helikoptera vrijednih 700 milijuna dolara.

U studiji se također ističe da je SAD sklopio ugovore o prodaju oružja sa zemljama čije je stanje demokracije i ljudskih prava predmet službenih kritika Washingtona.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju