Obavijesti Video Pretražite Navigacija
eskalacija rata

Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Američka vojska izvela je zračne napade u ponedjeljak u Iraku kao odgovor na napad proiranskih militanata bespilotnim letjelicama na američku vojnu bazu, nakon kojega su tri američka vojnika ranjena, a jedan je u kritičnom stanju, rekli su dužnosnici.

Riječ je o posljednjoj demonstraciji na koji se način sukob Izraela i Hamasa širi Bliskim istokom, stvarajući previranje zbog kojega su američki vojnici u bazama u Iraku i Siriji mete.

Grupe povezane s Iranom u Iraku i Siriji protive se izraelskoj kampanji u Gazi i smatraju Sjedinjene Države djelomično odgovornima.

Prema uputama predsjednika Joea Bidena, američka vojska izvela je napade u Iraku u 2:45 po srednjoeuropskom vremenu, vjerojatno ubivši "određen broj militanata Kataib Hezbolaha" i uništivši više objekata koje je koristila ta skupina, priopćila je američka vojska.

"Ovi udari imaju za cilj pozvati na odgovornost one elemente koji su izravno odgovorni za napade na koalicijske snage u Iraku i Siriji i umanjiti njihovu sposobnost da nastave s napadima. Uvijek ćemo štititi naše snage", poručio je general Michael Erik Kurilla, šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a.

Pročitajte i ovo Napad na reportera Mladena Savatovića Sve snimljeno VIDEO Napadnut reporter tijekom javljanja uživo: "Hoćeš da te udarim!"

Američka baza u Erbilu u Iračkom Kurdistanu napadnuta je jednosmjernom dronom ranije u ponedjeljak, što je dovelo do najnovijih američkih žrtava.

Baza je više puta gađana. Reuters je izvijestio o još jednom značajnom napadu dronom u listopadu na američku bazu u Erbilu 26. listopada. Tada je dron probio protuzračnu obranu, ali nije došlo do detonacije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene