Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp

Američka administracija Joea Bidena, koja želi vratiti zemlju u ugovor o iranskom nuklearnom programu, uvela je u utorak svoje prve sankcije iranskim dužnosnicima zbog nepoštovanja ljudskih prava.


Konkretno, riječ je o manjim mjerama: dvojici pripadnika Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike Irana, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Države zbog njihove uloge u grubom ispitivanju zatvorenika.

Vezani članci Joe Biden darovao supruzi maslačak - 2 Joe Biden na putu do helikoptera zastao kako bi iznenadio svoju suprugu i prvu damu Joe Biden Biden u prvom obraćanju Kongresu: "Kina je smrtno ozbiljna u namjeri da postane najznačajnija nacija na svijetu"

"Danas smo u Vijeću za ljudska prava u Ženevi jasno izrazili našu zabrinutost zbog zlouporabe građana za koju je odgovorna iranska vlada, napose za nezakonito držanje velikog broja ljudi u krajnje lošim uvjetima", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Antony Blinken.

"I ubuduće ćemo se koristiti svim prikladnim sredstvima kako bi krivci za zlouporabu i za povredu ljudskih prava u Iranu odgovarali za svoje postupke", istaknuo je.

Bidenova administracija je najavila povratak u ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisan 2015., iz kojeg je bivši predsjednik Donald Trump povukao SAD, bude li Teheran poštovao svoje ugovorne obveze.

U tu svrhu nova američka vlada treba ukinuti gospodarske sankcije koje su bile ukinute na temelju tog ugovora, ali su vraćene 2018. Ipak, obvezala se da će i nadalje činiti pritisak na Iran u vezi s drugim pitanjima, pa tako i s ljudskim pravima.