Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama kaže da nema razloga za uzbunu

SAD uveo granične preglede na svinjsku gripu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je u ponedjeljak uveo granične preglede na svinjsku gripu, objavio je čelnik američke epidemiološke službe, upozorivši građane da se pripreme za više težih slučajeva s mogućim smrtnim ishodom.

Richard Besser, direktor američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti, objavio je da su vlasti uvele 'pasivne preglede' na granicama, te ponovio poziv vlade predsjednika Baracka Obame građanima da ostanu mirni. Besser je rekao da američki dužnosnici na graničnim prijelazima  'pitaju ljude za temperaturu ili bolest, tražeći one koji su bolesni', prenosi MSNBC News.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

>> Virus svinjske gripe ostavlja jezivi dojam da ima potpis 'tajne elite'

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je izjavio da je izbijanje epidemije svinjske gripe 'razlog za zabrinutost koji traži povećanu budnost', ali nije 'razlog za uzbunu'.

U govoru u nacionalnoj Akademiji znanosti naglasio je da savezna vlada pomno prati pojavu bolesti i proglasila je krizno stanje u javnom zdravstvu zbog 'opreza, kako bi sva sredstva bila na raspolaganju i kako bi se moglo odgovoriti brzo i djelotvorno'.

SAD epidemiju dočekuje bez ministra zdravstva

To je bio prvi javni komentar o svinjskoj gripi predsjednika Obame, na kojeg je također pala sumnja da je zaražen jer je prije 10 dana bio u posjetu Meksiku, središtu epidemije, ali je Bijela kuća u tijeku vikenda objavila da predsjednik nema simptoma gripe. Obama je također istaknuo kako opasnost od svinjske gripe pokazuje kako si SAD ne može dopustiti da zaostaje u znanstvenim i medicinskim istraživanjima.

Američki mediji u ponedjeljak ističu kako zbog teškoća u popuni dužnosničkih mjesta u zdravstvu SAD dočekuje opasnu epidemiju bez ministra zdravstva i ravnatelja Savezne uprave za javno zdravstvo, savjetovavši da se ubrza njihovo imenovanje.

U Meksiku, vojska danas dijeli šest milijuna maski za lice kako bi spriječila širenje mutiranog virusa kojim je do sada zaraženo više od 1600 ljudi, a 103 su umrle. Većina ostalih zemalja do sada izvješćuje samo o blažim slučajevima, uz oporavak većine bolesnika. U Kanadi je potvrđeno šest slučajeva, a u SAD-u 20, uglavnom sa sličnim obilježjima. Riječ je mahom o mlađim osobama koje su tijekom proljetnih školskih praznika posjetile Meksiko.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene