Satelit (Foto: Dnevnik.hr)
Satelit (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Usmjerena" radijska frekvencija najvjerojatnije je objašnjenje misterioznih simptoma koje su imali američki diplomati u američkom veleposlanstvu u Havani, objavila je u subotu američka vlada.


Čini se da simptomi odgovaraju "učincima energije usmjerene pulsirajuće radijske frekvencije", navodi se u izvješću Nacionalne akademije za znanost i inženjerstvo.

Američki diplomati u nekim predstavništvima svoje zemlje žalili su se na mučnine, glavobolje, vrtoglavice i druge neobjašnjive simptome.

Prosvjed protiv cijepljenja u Zagrebu, 05.12.2020. Na trgu neprijavljen prosvjed bez maski: ''Cijepi si mamu, mene nećeš''

"Sindrom Havana" dugo je vremena bio predmet intenzivnih spekulacija zbog prirode simptoma i lokacija veleposlanstva, poput Kube i Kine, te šutnje američke vlade.

Izviješće objavljeno u subotu prvi je put da je Washington službeno ponudio objašnjenje, iako ne definitivno.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u listopadu je rekao da su "značajna sredstva američke vlade" usmjerena u rješavanje tog misterija kojim je više od 40 državnih zaposlenika bilo pogođeno od 2016. do 2018.

Fail ''To je pureći k***'': Amerikanci se za Dan zahvalnosti prejeli puricama, a ne znaju ni kako izgledaju

State Department je u lipnju 2018. objavio da je vratio neke diplomate iz kineskog grada Guangzhoua zbog sličnih simptoma.

Osim što je izvješće spomenulo usmjerenu radijsku frekvenciju ono je ostavilo otvorenim i ''mogućnost više povezanih faktora među kojima psihološke i socijalne faktore".

Testiranje na koronavirus, ilustracija U iločkom Domu za starije i nemoćne 97 zaraženih koronavirusom: "Najteže je pogođen odjel pojačane njege"

''Drago nam je da je ovo izvješće sada objavljeno i može pružiti dodatne podatke i analize koje mogu pomoći da dođemo da zaključka o tome što se dogodilo", citirao je New York Times State Department.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju