Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP)
Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP) Foto: BRUCE WEAVER / AFP

State Department upozorava američke građane da ostanu oprezni i poduzmu prikladne korake kako bi povećali svoju sigurnost tri dana nakon što je američki dron ubio glavnog zapovjednika Iranske revolucionarne garde.


SAD je upozorio svoje građane u Izraelu te u Palestinskim autonomnim područjima da moraju biti oprezni zbog rizika od raketnih napada, tri dana nakon što je američki dron ubio glavnog zapovjednika Iranske revolucionarne garde.

Upozorenje objavljeno na mrežnim stranicama State Departmenta i američkog veleposlanstva u Izraelu ne spominje ubojstvo Kasima Sulejmanija, ali se referira na rast napetosti na Bliskom istoku.

Ilustracija Šest projektila ispaljeno na Bagdad, dva pogodila zonu u kojoj je američka ambasada

Zhang Jun Kineski veleposlanik u UN-u: "SAD je prekršio temeljne norme ubojstvom Sulejmanija"

Izrael za sada nije izdao slično upozorenje za svoje građane, ali je radio izraelskih oružanih snaga objavio kako je vojska u stanju pripravnosti.

Vijeće za obranu, na čijem je čelu premijer Benjamin Netanyahu, sastat će se u ponedjeljak po prvi puta nakon ubojstva Sulejmanija.

SAD "snažno potiče američke građane da ostanu oprezni i poduzmu prikladne korake kako bi povećali svoju sigurnost jer sigurnosni incidenti, uključujući raketni napad, često se događaju bez upozorenja".

Izraelski mediji, pozivajući se na izvore iz obavještajne službe, tvrde kako je mala mogućnost da Iran napadne Izrael.

Iz Pojasa Gaze Hamas i skupina Islamski džihad, koju podupire Iran, često ispaljuju projektile na Izrael.

Izrael je zabrinut da bi i druge proiranske skupine, poput libanonskog Hezbolaha mogle izvesti osvetničke napade zbog Sulejmanijeva ubojstva. (Hina)