Irački prosvjednici na okupljanju sjeverozapadno od južnog grada Basre/Ilustracija (Foto: AFP)
Irački prosvjednici na okupljanju sjeverozapadno od južnog grada Basre/Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države su u utorak upozorile Iran da će "odgovoriti brzo i odlučno" na bilo kakve napade Teheranovih saveznika u Iraku koji za posljedicu imaju ozljede Amerikanaca ili štetu na američkim objektima.


Glasnogovornica Bijele kuće u optužnici optužila je Iran da zadnjih dana nije spriječio napade na američki konzulat u Basri i kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu.

Vezani članci Uznemiravanje, ilustracija Više od 5000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj zahtijevaju ostavku vrhovnog suca zbog podrške silovatelju: ''Pokušali ste osuditi žrtvu da je doživotno siluje mučitelj'' Nadan Vidošević Odgođeno ročište: Vidošević danas ipak ne iznosi obranu u aferi Remorker

"Iran nije djelovao kako bi zaustavio ove napade svojih saveznika u Iraku, koje podržava financijski, obukom i oružjem", stoji u priopćenju.

"Sjedinjene Države će držati odgovornim režim u Teheranu za bilo kakav napad koji rezultira ozljedom našeg osoblja ili štetom na objektima vlade Sjedinjenih Država. Amerika će odgovoriti brzo i odlučno u obrani američkih života", reklo je priopćenje.

U petak su tri minobacačke granate pale unutar snažno utvrđene Zelene zone u Bagdadu, gdje je smješteno američko veleposlanstvo, ali nisu prouzročile ni žrtve niti štetu, rekla je iračka vojska.

Minobacački napad je bio prvi takav u zadnjih nekoliko godina na Zelenu zonu u kojoj su parlament, vladine zgrade i mnogo stranih veleposlanstava.

Američki konzulat u Basri je u blizini zračne luke koja je u subotu napadnuta raketama. Nema izvješća o žrtvama ili nanesenoj šteti.

Prosvjednici u Basri bijesni zbog političke korupcije prošli su tjedan poharali su i zapalili iračke vladine zgrade. Prosvjednici su zapalili iranski konzulat uzvikujući osude onoga što mnogi vide kao utjecaj Irana na iračke poslove. (Hina)