Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pale tri minobacačke granate

SAD upozorava Iran da će odgovoriti na napade Teheranovih saveznika u Iraku

Irački prosvjednici na okupljanju sjeverozapadno od južnog grada Basre/Ilustracija (Foto: AFP)
Irački prosvjednici na okupljanju sjeverozapadno od južnog grada Basre/Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države su u utorak upozorile Iran da će "odgovoriti brzo i odlučno" na bilo kakve napade Teheranovih saveznika u Iraku koji za posljedicu imaju ozljede Amerikanaca ili štetu na američkim objektima.

Glasnogovornica Bijele kuće u optužnici optužila je Iran da zadnjih dana nije spriječio napade na američki konzulat u Basri i kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

"Iran nije djelovao kako bi zaustavio ove napade svojih saveznika u Iraku, koje podržava financijski, obukom i oružjem", stoji u priopćenju.

"Sjedinjene Države će držati odgovornim režim u Teheranu za bilo kakav napad koji rezultira ozljedom našeg osoblja ili štetom na objektima vlade Sjedinjenih Država. Amerika će odgovoriti brzo i odlučno u obrani američkih života", reklo je priopćenje.

U petak su tri minobacačke granate pale unutar snažno utvrđene Zelene zone u Bagdadu, gdje je smješteno američko veleposlanstvo, ali nisu prouzročile ni žrtve niti štetu, rekla je iračka vojska.

Minobacački napad je bio prvi takav u zadnjih nekoliko godina na Zelenu zonu u kojoj su parlament, vladine zgrade i mnogo stranih veleposlanstava.

Američki konzulat u Basri je u blizini zračne luke koja je u subotu napadnuta raketama. Nema izvješća o žrtvama ili nanesenoj šteti.

Prosvjednici u Basri bijesni zbog političke korupcije prošli su tjedan poharali su i zapalili iračke vladine zgrade. Prosvjednici su zapalili iranski konzulat uzvikujući osude onoga što mnogi vide kao utjecaj Irana na iračke poslove. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene