Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arhitekt rata u Vijetnamu

SAD: Umro Robert McNamara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki ministar obrane Robert McNamara, ključni arhitekt rata u Vijetnamu pod predsjednicima Johnom F. Kennedyem i Lyndonom Johnsonom, umro je u dobi od 93 godine, priopćila je njegova obitelj.

McNamara, čije je zdravlje popuštalo posljednjih godina, umro je u ranim jutaranjim satima u svom domu, objavila je njegova supruga Diana. McNamara je bio jedan od Kennedyjevih najbližih suradnika tijekom kubanske raketne krize 1962. godine, kada su SAD i SSSR došle na rub nuklearnog rata. No postao je metom napada zbog svoje uloge u vođenju rata u Vijetnamu, gdje je pod njegovim nadzorom vojni angažman SAD-a povećan s manje od tisuću savjetnika na više od pola milijuna vojnika.

Pročitajte i ovo Milan Kundera imao 94 godine Umro češki književni velikan Milan Kundera Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarac umro nakon što je pojeo omiljenu sirovu deliciju: Zarazio se bakterijom koja jede meso

Iako je taj u SAD-u omraženi rat nekada nazivan ‘McNamarinim ratom’, on je kasnije zaključio kako su obje administracije ‘grozno pogriješile’, nastavljajući vojne akcije nakon 1963. godine. ‘Vanjske vojne snage ne mogu rekonstruirati propalu državu, a Vijetnam je veći dio tog razdoblja bio propala država. No mi to nismo prepoznali’, izjavio je McNamara 1996. u intervjuu za dokumentarnu seriju CNN-a ‘Hladni rat’.

Rodom iz San Francisca, McNamara je studirao ekonomiju na Sveučilištu Kalifornija, a magistrirao poslovno upravljanje na Harvardu. Tijekom II. svjetskog rata bio je stožerni časnik zrakoplovnih snaga, zadužen za analize rezultata bombardiranja u Njemačkoj i Japanu. Nakon rata zapošljava se u proizvođaču automobila Ford Motor Company, a 1960. postaje prvi predsjednik uprave izvan osnivačke obitelji Ford. Iste godine ga novoizabrani predsjednik Kennedy poziva da postane ministar obrane.

Kennedyjev savjetnik

U listopadu 1962., nakon otkrića sovjetskih nuklearnih projektila na Kubi, McNamara je jedan od glavnih Kennedyjevih savjetnika u krizi koja je slijedila. SAD uvodi pomorsku blokadu Kube i priprema se za moguće zračne udare i invaziju. Sovjeti na kraju povlače projektile u zamjenu za jamstvo da SAD neće izvesti invaziju na Kubu. McNamari se pripisuju zasluge za uvođenje menadžerskih metoda i tehnika za moderniziranje i kompjutorizaciju Pentagona. U Vijetnamu je pokušao rabiti te tehnike za mjerenje napretka u ratu.

McNamara, Johnson i drugi američki dužnosnici opisivali su rat u Vijetnamu kao nužnu bitku hladnog rata, kako bi se spriječilo širenje komunizma u cijeloj juigoistočnoj Aziji. SAD je podržavao Južni Vijetnam protiv komunističkog Sjevernog Vijetnama, iza kojeg je stajao SSSR i druge komunističke zemlje, a McNamara je kasnije priznao da su podcijenili vijetnamski nacionalizam i protivljenje vladi u Sajgonu, koju je podupirao Washington. Također je tvrdio da je sukob u Južnom Vijetnamu imao puno obilježja građanskog rata.

S rastom gubitaka, a u Vijetnamu je poginulo 57.000 američkoh vojnika, rastao je i otpor ratu u SAD-u, uz brojne masovne prosvjede. U studenom 1967., McNamara objašnjava Johnsonu kako ‘nema razumnog načina’ da se rat brzo završi i predlaže da SAD ograniči broj svojih vojnika u Južnom Vijetnamu, a vladi u Sajgonu prepusti vođenje rata. Krajem toga mjeseca, Johnson smjenjuje McNamaru i prebacuje ga u Svjetsku banku. U ožujku 1968. Johnson poziva na mirovne pregovore u Vijetnamu i objavljuje da se neće kandidirati za drugi mandat. Nakon odlaska iz Pentagona početkom 1968., McNamara idućih 12 godina provodi na čelu Svjetske banke. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene