Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinje suđenje trojici bijelaca

Sve su snimali: Ganjali tamnoputog džogera, posvađali se s njim pa ga ubili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak počinje suđenje trojici bijelaca za ubojstvo mladog džogera crne boje kože Ahmauda Arberyja koje je, unatoč nastojanju mjesnog pravosuđa da zločin prođe nekažnjen, zgrozilo Ameriku i potaknulo velike proturasističke prosvjede u ljeto 2020.

Suđenje Gregoryju McMichaelu (65), njegovu sinu Travisu (35) i njihovu susjedu Williamu Bryanu (52) počet će izborom porotnika na sudu države Georgije, u Brunswicku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

Dana 23. veljače 2020. Ahmaud Arbery (25) je džogirao u tom priobalnom gradu na jugu Sjedinjenih Država, kada su se trojica dala u potjeru za njim.

Otac i sin, naoružani, bili su u dostavnom vozilu, a susjed je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor. Nakon svađe mladi McMichel je zapucao i ubio mladića.

Trojica napadača su poslije rekla policiji da su mislili da je provalnik koji je pljačkao po njihovoj četvrti i pozvali su se na zakon Georgije po kojemu obični građani mogu uhićivati.

Službe tamošnjeg tužitelja, za kojega je Gregory McMichael, umirovljeni policajac, radio gotovo tri mjeseca nisu izdale nalog za uhićenje.

Tek kad je objavljena snimka napada koja je početkom svibnja 2020. zapalila društvene mreže, istraga je povjerena policiji te savezne države. Nedugo zatim, trojica napadača su uhićena i optužena za "ubojstvo" i za "nezakonito privođenje".

Smrt Georgea Floyda nekoliko dana poslije, pod koljenom policajca bijelca potaknula je raspravu o nasilju nad crncima, a ime Ahmauda Arberyja se izvikivalo u prosvjedima koji su se do kraja ljeta proširili SAD-om.

Mladi džoger je postao simbol pokreta "Crni životi vrijede". "Svaki crnac bi trebao moći džogirati, a da ne mora strahovati za svoj život", napisao je na Twitteru demokratski predsjednik Joe Biden u prigodi prve obljetnice njegove smrti.

S obzirom na veliku pozornost javnosti izbor porotnika trajat će nekoliko dana.

Optuženici će se najvjerojatnije pozvati na pravo na zakonitu obranu, ističući da se Arbery opirao zakonitom uhićenju.

Tužitelji će pak nastojati na činjenici da je mladić bio nenaoružan i da nije ni na koji način bio povezan s nizom provala u četvrti u kojoj je trčao.

Odvjetnik Ben Crump, stručnjak za slučajeve policijskog nasilja, nada se da će sud odbiti "taktiku optuženika". "Ako se ubojice izvuku, to bi značilo da se u 2021. može linčovati crnce bez posljedice".

Država Georgija je nakon ovog slučaja donijela zakon o kažnjavanju rasističkih zločina i ukinula zakon po kojemu građani imaju ovlast da uhićuju.

No u trenutku počinjenja djela ona nije imala nikakvu pravnu mogućnost da uzme u obzir rasističke motive. Da bi ispravilo taj nedostatak, savezno pravosuđe je interveniralo i optužilo trojicu napadača za rasistički zločin. Suđenje na saveznom sudu počet će u veljači.

Majka Ahmauda Arberyja podigla je i privatnu tužbu tražeći milijun dolara odštete. Optužila je McMichaela i Bryana, ali i lokalne policajce i državne tužitelje zbog nepodizanja optužnice protiv napadača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene