Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama zatražiti suradnju ostalih članica G-8 tijekom dvodnevnog summita koji u petak počinje u Camp Davidu u Marylandu, kako bi se obuzdao rast cijena nafte.


Američka vlada poziva druge članice skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G8, da se pripreme za oslobađanje strateških naftnih rezervi uoči potpune zabrane uvoza sirove nafte iz Irana, koju od 1. srpnja uvodi Europska unija, izvijestila je japanska novinska agencija Kyodo News, pozivajući se na izvore bliske japansko-američkim odnosima.

Vezani članci Grijanje, ilustracija - 1 Novi udarac na novčanike građana: Plin bi trebao znatno poskupjeti, ali ima i dobrih vijesti Slika nije dostupna Cijena nafte pada zbog europske dužničke krize

>> Obama: Nafta skuplja 20-30 dolara zbog Bliskog istoka

Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama zatražiti suradnju ostalih članica G-8 tijekom dvodnevnog summita koji sutra počinje u Camp Davidu u Marylandu, kako bi se obuzdao rast cijena nafte, stabilizirale cijene nafte i pokazala solidarnost u suočavanju s iranskim nuklearnim pitanjem, rekli su izvori. Naftni embargo Europske unije dio je pooštrenja sankcija Teheranu zbog odbijanja da se odrekne svojih nuklearnih ambicija.

Očekuje se da će japanski premijer Yoshihiko Noda izraziti svoju potporu za Obaminu inicijativu, ali hoće li svi čelnici G-8 će biti usklađeni oko toga i dalje je neizvjesno, navodi Kyodo News. U načelu, do oslobađanja naftnih rezervi dolazi kada postoji kriza u opskrbi naftom. No, neke zemlje poput Njemačke su oprezne oko oslobađanja rezervi, navodeći da prvo treba uzeti u obzir projekciju ponude i potražnje za naftom, prema izvorima.

Obama će to pitanje staviti na dnevni red razgovora o energetskim pitanjima u subotu, rekli su izvori, dodajući da pojedinosti razgovora neće biti objavljene kako bi se izbjegao utjecaj na naftna tržišta.

Članice G-8 su Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija i Sjedinjene Države. Prema navodima sudionika na naftom tržištu, postoje nagađanja da će oslobađanje naftnih rezervi biti tempirano za potpunu zabrane uvoza nafte iz Irana u EU, 1. srpnja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.