Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan simbol ropstva

SAD: Sve snažnija kampanja za uklanjanje konfederacijske zastave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik broj američkih tvrtki pošao je za primjerom trgovačkog giganta Walmarta nakon pokolja u Charlestonu i u utorak najavio da više neće prodavati proizvode koji na sebi nose konfederacijsku zastavu, sporan simbol ropstva u američkoj prošlosti.

Vodeći trgovački lanci Sears, Kmart, Google i tvrtka za internetsku prodaju Ebay dio su poslovnih subjekata koji više ne žele reklamirati, prodavati bilo koji predmet ili komad odjeće na kojemu je crveno-bijelo-plava zastava s trinaest zvjezdica, za njezine pristaše simbol nasljeđa Juga a za osporavatelje simbol rasizma i teorije o bjelačkoj nadmoćnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podijeljena mišljenja Senat Južne Karoline donio zakon o skidanju konfederacijske zastave Slika nije dostupna Nakon pokolja u Charlestonu 'SPUSTITE JE' Tisuće prosvjeduju u Južnoj Karolini i traže povlačenje 'Dixie'

Polemika o zastavi potaknuta je nakon pokolja u kojemu je u crkvi crnačke zajednice u Charlestonu, u Južnoj Karolini, ubijeno devet ljudi. Pokolj je počinio 21-godišnji mladić, bijelac koji se na više fotografija pojavljuje s tom zastavom.

Na stranici za internetsku prodaju Amazon prodaja najpopularnije - i najjeftinije - inačice zastave naglo je porasla za 3600 posto u 24 sata, navodi ta stranica koja je u utorak objavila da će taj proizvod povući iz prodaje.

'SPUSTITE JE' Tisuće prosvjeduju u Južnoj Karolini i traže povlačenje 'Dixie'

Veliki maloprodajni trgovački lanac Walmart prvi je donio takvu odluku, još u ponedjeljak navečer, u nastojanju da "nikoga ne uvrijedi". Tako je Walmart objavio da sa svojih polica povlači "sve proizvode koji promoviraju konfederacijsku zastavu".

Njegov izvršni direktor Doug McMillon ocijenio je u utorak u razgovoru za američku televiziju da je donio "ispravnu odluku", priznavši kako nije ni znao da njegova tvrtka prodaje takve proizvode.

Američki proizvođači zastava najavili su da će prestati proizvoditi konfederacijsku zastavu.

Sve više saveznih država na jugu SAD-a razmatra uklanjanje konfederacijske zastave

Guverner Virginije izjavio je u utorak da će zabraniti zastavu na automobilskim registarskim pločicama te savezne države, a istu inicijativu najavio je i guverner Georgije.

"Južna Karolina si više ne može dopustiti da taj znak i dalje dijeli njezine stanovnike, isto vrijedi i za Virginiju", rekao je u priopćenju guverner te države Terry McAuliffe.

Izrazivši žaljenje zbog "znaka koji unosi podjelu", republikanska guvernerka Južne Karoline Nikki Haley ocijenila je u ponedjeljak da je "150 godina nakon građanskog rata došlo vrijeme" za povlačenje zastave, premda je ona "dio naše povijesti".

Zastupnici u parlamentu Južne Karoline u utorak su na dnevni red stavili raspravu o uklanjanju te zastave sa zgrade državnog paralmenta. Za izglasavanje takve odluke potrebna je dvotrećinska većina.

U Mississippiju, državi u čijim su simbolima posebno istaknuta konfederacijska obilježja, republikanski predsjednik parlamenta Philip Gunn postao je prvi republikanac u povijesti te savezne države koji se javno založio za uklanjanje konfederalnih simbola nazivajući ih "uvredom koja se mora ukloniti".

Konfederacijska zastava postala je temom i predsjedničke utrke

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton pozitivno se u utorak očitovala o guvernerkinu pozivu da se ukloni konfederacijska zastava pokraj zgrade mjesnog parlamenta u prijestolnici Columbiji. Ocijenila je da je to "simbol rasističke prošlosti naše zemlje".

Na blogu koji se pripisuje ubojici iz Charlestona Dylannu Roofu, potonji je objavio manifest u kojemu je svoj zločin opravdao mržnjom prema crncima nazvavši ih "glupima i nasilnima".

Ondje se mogu vidjeti i fotografije na kojima spaljuje američku zastavu i pozira s konfederacijskom zastavom koja je za mnoge Amerikance simbol rasizma i ropstva.

Policija je u utorak objavila videosnimku uhićenja Dylanna Roofa dan nakon najtežeg pokolja motivirana rasnom mržnjom u novijoj povijesti Sjedinjenih Država. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene