Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u Južnoj Karolini zahtijevajući povlačenje konfederacijske zastave, kontroverznog simbola američkog juga, tri dana nakon što je jedan bijelac, koji je imaju svoju rasističku internet stranicu, ubio devet crnaca u Charlestonu.


Na blogu za koji se čini da je pripadao ubojici Dylannu Roofu vidi se više desetaka fotografija mladića, naoružana, kako spaljuje američku saveznu zastavu, a podiže konfederacijsku opravdavajući u rasističkom tekstu svoj zločin mržnjom spram crnaca.

Vezani članci Goruće vozilo (Foto: Screenshot/YouTube) Automobil se zapalio nasred ceste pa udario u vatrogasno vozilo Vojnik (Foto/ilustaracija: AFP) Američki ratni veteran uhićen zbog plana da prouzroči masovne žrtve

FBI je poduzeo mjere oko "provjeravanja autentičnosti" te stranice. Tisuće prosvjednika okupilo se u subotu ispred lokalnog parlamenta u Columbiji, glavnom gradu Južne Karoline, gdje konfederacijska zastava i dalje vijori.

"Spustite je", skandirala je gomila tamnopute mladeži uz pjesmu "We Shall Overcome (prevladat ćemo)", uobičajenu za prosvjede za građanska prava crnaca u SAD-u, te transparente na kojima se zahtijeva povlačenje konfederacijske zastave o čemu može odlučiti lokalni parlament.

Pokolj u Charlsetonu: Prosvjedi protiv trajnog simbola ponosa i naslijeđa Juga za njezine pristaše

Rasprava o konfederacijskoj zastavi, trajnom simbolu ponosa i naslijeđa Juga za njezine pristaše, a rasizma i teorije bijele nadmoći za osporavatelje, pokrenuta je ponovno nakon rasističkog ubojstva u povijesnom i turističkom gradu Charlestonu u srijedu, jednom od najgorih u nedavnoj povijesti SAD-a.

Još je jedan prosvjed predviđen u Charlestonu u organizaciji pokreta "Black lives matter (crni životi su važni)".

Peticija na nacionalnoj razini skupila je više od 370.000 potpisa na stranici MoveOn.org, osuđujući konfederacijsku zastavu kao "simbol pobune i rasizma" te pozivajući na "bolje Sjedinjene Američke Države".

Za predsjednika Baracka Obamu kojega citira njegov glasnogovornik Eric Schultz, "konfederacijska zastava pripada muzeju".

Mitt Romney, bivši republikanski kandidat za Bijelu kuću, napisao je na Twitteru: "Spustite konfederacijsku zastavu s parlamenta Južne Karoline. Za mnoge je ona simbol rasne mržnje. Povucite je sada u počast žrtvama iz Charlestona".

"Dobra primjedba, Mitt", odgovorio mu je Obama. Crkva u Charlestonu koja je bila poprište pokolja bit će otvorena u nedjelju za vjersku službu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook