Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela neborbena misija

SAD službeno predao vojno zapovjedništvo Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska u srijedu je službeno predala zapovjedništvo iračkim snagama čime je, sedam i po godina od početka rata u Iraku, počela američka neborbena misija uvježbavanja iračkih snaga i sprečavanja terorizma.

SAD 'pojačava civilne i diplomatske napore kako bi ojačao irački suverenitet', rekao je potpredsjednik Joe Biden američkim i iračkim dužnosnicima i vojnicima okupljenima u logoru Victory u Bagdadu. 'Naš cilj nije samo fizička sigurnost Iraka već također učiniti ga gospodarskim naprednom i stabilnom zemljom', rekao je Biden. Irački premijer Nuri Al Maliki rekao je da je 'Irak suveren, neovisan i sam odlučuje o svojoj sadašnjosti i budućnosti'.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Američki general Raymond Odierno, koji je predao zapovjedništvo nad preostalih 50.000 američkih vojnika svojemu nasljedniku generalu Lloydu Austinu, naglasio je da su irački vojnici 'spremni preuzeti zadaću' i da je 'pravda zamijenila kaos'. Biden je ranije ustvrdio da je teroristička mreža Al-Kaida u Iraku uništena i da je zemlja danas sigurnija nego što je bila. Za posjeta Iraku Biden je razgovorima s čelnicima političkih stranaka pokušao potaknuti stvaranje iračke vlade koje još nema jer su izbori 7. ožujka završili bez pobjednika s apsolutnom većinom.

Pregovori o koaliciji zapinju oko neslaganja tko bi trebao stati na čelo nove vlade. I američki ministar obrane Robert Gates, koji je sudjelovao na svečanosti, razgovarat će s vojnim dužnosnicima i premijerom Nurijem Al Malikijem o novoj misiji, nazvanoj 'Novo svitanje', koja će biti pod upravom američkog State Departmenta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene